Marea NeagrăPrimăria Constanța își face planuri pe terenurile Statului. ABADL va cere în...

Primăria Constanța își face planuri pe terenurile Statului. ABADL va cere în instanță recuperarea spațiilor pe care municipalitatea vrea să amenajeze o zonă pentru evenimente culturale

Primăria Constanța intenționează să construiască o zonă cu facilități pentru evenimente culturale, zone de promenadă și parcaje în perimetrul cuprins între restaurantele din Portul Tomis și Plaja Modern.

Proiectul, inițiat de Vergil Chițac și adoptat de consilierii municipali în luna august, se întinde pe o suprafață de 6.300 mp și se numește “Amenajarea integrată a zonei cuprinsă între accesul către Plaja Modern, strada Lebedei și taluz- Crearea de facilități pentru evenimente culturale și pentru petrecerea timpului liber, zone de promenadă și parcaje”.

Menționăm că terenurile vizate de investiția de 1,7 milioane lei sunt parte a Dosarului Retrocedărilor în urma căruia Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare.

În 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor, în sensul revenirii terenurilor în domeniul public al statului sau, după caz, în domeniul public ori privat al UAT Constanţa.

Se cunoaște că cea mai pare parte a taluzului Constanța a fost intabulată abuziv de către Primăria Constanța începând cu prima parte a anilor 2000, și, ulterior, a înstrăinat terenurile.

Acesta este și cazul spațiilor pe care municipalitatea intenționează să amenajeze noul proiect.

Prin decizia ICCJ, Primăria a interpretat că “restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor” se referă la momentul în care municipalitatea a înstrăinat terenurile, nu la momentul în care administrația locală a luat terenurile Apelor Române și le-a intabulat abuziv pe numele ei.

În acest context, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral intenționează să revendice loturile de teren pe care Primăria a anunțat că va realiza proiectul de amenajarea a zonei de pe strada Lebedei.

„Având în vedere faptul că aceste terenuri reprezintă plaja, în virtutea dreptului nostru de administrare, vom face demersurile necesare în vederea protejării patrimoniului public. Vom face demersuri pentru recuperarea terenurilor”, se arată într-un răspuns solicitat de „Dobrogea Live” Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

O situație similară este și în cazul fostului “sat pescăresc” din Prorul Tomis, de unde Primăria Constanța a evacuat abuziv pescarii, fără ca municipalitatea să dețină vreun drept asupra terenului de peste 3.000 mp.

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: