Polițiștii locali din Constanța nu mai au voie să poarte camere video. Primăria a contestat în instanță decizia ANSPDCP

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a sancționat, la finalul anului trecut, cu avertisment Primăria Constanța pentru încălcarea normelor GDPR, prin echiparea cu camere video de corp (body cam) a polițiștilor locali aflați în subordinea municipalității, după cum a scris atunci publicația noastră.

Anul acesta, în urma avertismentului ANSPDCP, Primăria Constanța a suspendat echiparea polițiștilor locali cu body cam-uri, însă a contestat în instanță decizia, potrivit unui nou răspuns solicitat de “Dobrogea Live” Autorității de Supraveghere.

“În urma emiterii deciziei ANSPDCP, în luna ianuarie 2022 UAT Municipiul Constanța a informat instituția noastră cu privire la faptul că a dat curs celor dispuse prin decizie în sensul că a încetat orice operațiune de prelucrare sau set de operațiuni de prelucrare de date cu caracter personal efectuate prin intermediul sistemelor audio-video de tip body-worn camera și că a șters datele cu caracter personal din sistemul de evidență a datelor cu caracter personal constituit în acest scop. Cu toate acestea, vă informăm că UAT Municipiul Constanța a contestat în instanță decizia ANSPDCP solicitând anularea acesteia, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Constanța”, se arată în răspunsul transmis de ANSPDCP.

Operațiuni ilegale încă din luna mai 2021

Instituția a dispus în ianuarie încetarea imediată a oricărei operațiuni sau set de operațiuni de prelucrare de date cu caracter personal efectuate prin intermediul sistemelor audio-video de tip body – worn camera, precum și ștergerea datelor cu caracter personal din sistemul de evidență a datelor cu caracter personal constituit în acest scop.

Instituția de la București arată că încă din luna mai a anului trecut Primăria Constanța încalcă reglementările GDPR prin utilizarea dispozitivelor de înregistrare audio–video.

“În cadrul investigației, Autoritatea Națională de Supraveghere a constatat că personalul Direcției Generale de Poliție Locală Constanța, aflat în exercitarea misiunilor și activităților specifice, a prelucrat date cu caracter personal prin utilizarea dispozitivelor de înregistrare audio – video de tip microfon prevăzut cu cameră video (body cam), începând din luna mai 2021, fără să existe o obligație legală a operatorului, fără ca prelucrarea să fi fost efectuată pentru îndeplinirea unei sarcini care servește unui interes public sau care face parte din exercitarea autorității publice și fără îndeplinirea vreunei alte condiții prevăzute la art. 6 alin. (1) din RGPD”, se arată în răspunsul ANSPDCP.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza