ANSPDCP a dispus dezechiparea Poliției Locale Constanța de camerele video corporale. Primăria ingnoră solicitarea Autorității de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a sancționat cu avertisment Primăria Constanța pentru încălcarea normelor GDPR, prin echiparea cu camere video de corp (body cam) a polițiștilor locali aflați în subordinea municipalității.

De asemenea, într-un răspuns solicitat de “Dobrogea Live”, autoritatea de control arată că la începutul acestui an a dispus “încetarea imediată a oricărei operațiuni sau set de operațiuni de prelucrare de date cu caracter personal efectuate prin intermediul sistemelor audio-video de tip body – worn camera, precum și ștergerea datelor cu caracter personal din sistemul de evidență a datelor cu caracter personal constituit în acest scop”.

Dispoziție ignorată

Deși dispoziția ANSPDCP este obligatorie și executorie, Primăria Constanța a ignorat măsura și continuă să opereze colectarea de date prin intermediul sistemului audio-video de corp cu care sunt dotați polițiștii locali, precum și stocarea informațiilor obținute.

Menționăm că reprezentanții autorității de control ne-au transmis că, spre deosebire de Poliția Națională, Poliția Locală nu dispune de cadru legal care să-i permită utilizarea de astfel de dispozitive.

Primăria contestă măsura în instanță

De cealaltă parte, reprezentanții Primăriei Constanța ne-au răspuns că administrația locală va contesta măsura Autorității.

“Lucratorii Serviciul Rutier și ai Serviciul Ordine Publică (din cadrul Poliției Locale n.r.) au camere la purtător. Au fost implementate cerințele ANSPDCP, însă ulterior Autoritatea a considerat contrariul. La acest moment se pregătesc documentele pentru a contesta dispoziția în instanță”, spun reprezentații biroului de presă al Primăriei.

Operațiuni ilegale încă din luna mai

Instituția de la București arată că încă din luna mai a anului trecut Primăria Constanța încalcă reglementările GDPR prin utilizarea dispozitivelor de înregistrare audio–video.

“În cadrul investigației, Autoritatea Națională de Supraveghere a constatat că personalul Direcției Generale de Poliție Locală Constanța, aflat în exercitarea misiunilor și activităților specifice, a prelucrat date cu caracter personal prin utilizarea dispozitivelor de înregistrare audio – video de tip microfon prevăzut cu cameră video (body cam), începând din luna mai 2021, fără să existe o obligație legală a operatorului, fără ca prelucrarea să fi fost efectuată pentru îndeplinirea unei sarcini care servește unui interes public sau care face parte din exercitarea autorității publice și fără îndeplinirea vreunei alte condiții prevăzute la art. 6 alin. (1) din RGPD”, se arată în răspunsul ANSPDCP.

Este de așteptat ca pentru sfidarea dispozițiilor, Primăria Constanța să fie amendată.

Vom reveni.

Sursa foto: Primăria Constanța

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza