Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) va participa în perioada septembrie 2020 – martie 2021 la Expoziția Internațională „Tezaure arheologice ale României – rădăcini dacice și romane”, care va avea loc la Madrid, în Spania. Evenimentul este organizat sub conducerea MNIR cu prilejul împlinirii a 140 de ani de relații diplomatice între România și Spania.
La expoziție vor participa 40 de instituții muzeale din România, care vor expune 835 de piese selectate din patrimoniul propriu. MINAC participă la expoziția din capital Spaniei cu 19 bunuri culturale, printre care se numără și celebrul Șarpe „Glykon”, piesă unică în lume.
Managerul MINAC, Aurel Mototolea, a transmis că: „Acest eveniment constituie o bună modalitate de promovare a patrimoniului cultural constănțean la nivelul spațiului european”.
Lista pieselor arheologice pe care MINAC le va expune la Madrid, în perioada septembrie 2020 – martie 2021:
- Statuie războinic scit, secolele VI – V î. Hr;
- Pateră de epocă romană;
- Statueta Zeiței Venus, epocă romană;
- Statuetă Hecate Triformis, epocă romană;
- Bustul Zeiței Isis;
- Statuia Șarpelui Glykon;
- Opaiț cu suport, epocă romană;
- Plăcuță de andezit, epocă romană;
- Cadranul solar de la Cumpăna, epocă romană;
- Ediculă funerară din marmură, epocă romană;
- Cercel de aur, epocă romană, necropole;
- Cercel de aur, epocă romană, necropole, sec. II d.Hr;
- Inel, epocă romană;
- Inel, epocă romană, sec. II d.Hr;
- Colier, epocă romană, sec. II d.Hr;
- Pereche de cercei, epocă romană, sec. II d.Hr;
- Relicvarium, argint, sec. IV-VI d.Hr.;
- Cană, argint, sec. IV-VI d.Hr.;
- Pateră, argint, sec. IV-VI d.Hr.
În cadrul unei conferințe de presă, organizată la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), managerul instituției, Aurel Mototolea, a mai prezentat planul de activități culturale al instituției, stadiul proiectelor de reabilitare ale obiectivelor culturale în care MINAC este beneficiar, stadiul în care se află proiectele de reabilitare a obiectivelor “Mormântul Pictat – Hypogeu”, “Edificiul Roman cu Mozaic”, “Cetatea Carsium – Hârșova”, dar și două proiecte de cooperare româno-bulgară, în urma cărora va fi reamenajat „Muzeul Carsium” din Hârșova și va fi inaugurat „Centrul cultural Hamangia” la Cernavodă.
Cu privire la activitățile viitoare, Aurel Mototolea a evidențiat faptul că MINAC este organizator și partener în diverse proiecte naționale și internaționale, iar în următoarele luni vor fi derulate expoziții temporare precum “Histria în perioada arhaică”, “Oameni și cioburi. Arheologia dobrogeană în imagini”, “Reședințele regale”, „Epave și istorie la marea Neagră”, etc. De asemenea, vor fi organizate evenimente deosebite: Sesiunea Internațională Pontica – ediția 54, Ziua Dobrogei, Ziua Națională, Tabăra Arheologică la cetatea Hârșova, etc. Calendarul va fi completat de concursuri organizate de către MINAC și de ateliere tematice de pictură și de modelaj, dedicate copiilor.
Sursă foto: Gabriel Botezatu (deschidere articol), MINAC