Peste 20.000 de hectare din Rezervația Delta Dunării au ars în 2022. Autorii dezastului nu au fost identificați

Administrațiia Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a informat într-o ședință de Colegiu Prefectural că pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării în anul 2022 au fost identificate un număr de 110 de incendii, însumând o suprafață totală de aproximativ 22000 ha.

Citește și: 26 de vipere de stepă descoperite în zona Perișor-Periteasca din Delta Dunării

În anul 2023, din luna ianuarie până în prezent, ARBDD susține că au fost identificate un număr de 29 de incendii, însumând o suprafață totală de aproximativ 2600 ha.

Menționăm că majoritatea incendiilor au cuprins suprafețe de teren ce reprezintă arii depresionare inundate frecvent, cu vegetație hidrofilă fixată alcătuită în special din stuf, papură, rogoz, iar în aceste incendii nu au fost semnalate a fi afectate specii de faună specifice zonei. Autorii acestor incendii nu au fost identificați”, se arată în documentul ARBDD.

Frecvența cea mai ridicată s-a manifestat în lunile februarie – martie – aprilie, în special în anul 2022, fiind un an cu precipitații foarte reduse, au fost incendiate suprafețe acoperite cu stuf și vegetație uscată, conform tradiției locale acestea duc la regenerarea stufului și a papurei.

Citește și: Delta Dunării arde. Arii protejate, sub flăcări. ARBDD tace

Pentru prevenirea provocării incendiilor și a reducerii numărului acestora, ARBDD a luat următoarele măsuri:

  • Au fost transmise adrese / atenționări către Primării.
  • Au fost postate avertizări și prezentate pericole / daune pe pagina de Facebook a ARBDD și au fost transmise comunicate de presă.
  • S-a mărit frecvența controalelor și a supravegherii zonelor vulnerabile.
  • S-au atenționat concesionarii resursei stuficole având în vedere că una dintre obligațiile concesionarului este de a proteja suprafața și de a preveni producerea pagubelor, inclusiv a celor cauzate de incendii.

sursa foto: ISU Delta Tulcea

Urmărește-ne pe:

Doneaza