26 de vipere de stepă descoperite în zona Perișor-Periteasca din Delta Dunării

 Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” (INCDDD) au descoperit într-o zonă a Rezervației Biosferei un număr mare de vipere.

„Vești bune. Record de vipere la o evaluare în două pătrate de probă în Rezervația Biosferei Delta Dunării! Pe 11 mai au fost observate 26 de vipere de stepă și 14 exuvii (piei năpârlite) în zona Perișor-Periteașca”, scriu pe pagina de Facebook cei de la INCDDD.

Citește și: Secretul borșului de pește făcut în Delta Dunării

Specialiștii spun că, având în vedere abundența de vipere de aici „se impune protejarea zonei.”

Habitatul viperei de stepă în Delta Dunării este reprezentat de zonele de stepă, zonele de sărătură şi dunele cu vegetaţie psamofilă, dar şi zone cu păduri rare pe nisipuri sau zone mai umede cu Juncus.

La evaluari au participat dr. CSI Mihai Marinov, dr. CSIII Dorosencu Alexandru, dr. CSIII Bolboaca Lucian-Eugen si ACS Naum Alexandru.

Vipera de stepă (Vipera ursinii) este o specie rară, în prezent aflată în declin, care populează puține zone, cu suprafațe reduse, răspândite pe un areal care se întinde din sud-estul Franței până în Moldova, însă complexul de specii din care face parte este răspândit până în Kazahstan. Cauzele reducerii populaţiilor de viperă de stepă pe arealul ei de distribuţie sunt datorate în primul rând deteriorării habitatelor favorabile, pajiştile.

Citește și: După trei ani, Rompetrol NU a început ecologizarea hectarelor poluate din apropierea plajei Vadu

Vipera de stepă este una dintre cele mai mici vipere din Europa, adulții având de regulă sub 50 centimetri lungime, exemplarele cele mai mari nedepăşind 60 centimetri.

Este o viperă puțin agresivă, nu mușcă decât dacă este deranjată. Veninul este destulde slab în comparație cu celelalte vipere, iar mușcătura acestei specii nu este considerată periculoasă pentru om.

Citește și: Epava transformată în simbol. „Suntem mai tari decât standul României la New York”

Urmărește-ne pe:

Doneaza