Delta DunăriiDupă trei ani, Rompetrol NU a început ecologizarea hectarelor poluate din apropierea...

După trei ani, Rompetrol NU a început ecologizarea hectarelor poluate din apropierea plajei Vadu

În anul 2019, opinia publică afla că peste 7 hectare de teren situate în Rezervația Biosferei Delta Dunării, în zona plajei Vadu, sunt contaminate cu produse petroliere. Terenul aparține celor de la Rompetrol, o compania care anuna atunci că va începe un proces de ecologizare a zonei.

După aproape trei ani de la acel moment, lucrurile în zona plajei Vadu stau la fel: terenul este contaminat cu petrol, iar proprietarul Rompetrol nu a început nicio acțiune de ecologizare.

Garda Națională de Mediu (GNM) a transmis la solicitarea „Dobrogea Live” faptul că 7-7,5 hectare de teren situate în perimetrul Rezervației Delta Dunării sunt contaminate din cauza unei activități „istorice potențial poluatoare”. Casetele Vadu 1 și Vadu 2 fiind folosite pentru depozitarea nămolului biologic rezultat de la dragarea iazului biologic parțial colmatat.

Cele peste 7 hectare de teren acoperite parţial cu reziduuri petroliere au aparținut companiei Petromar care, până în 1989, exploata ţiţeiul din Marea Neagră. Terenul de la Vadu a intrat în anul 1994 în proprietatea celor de la Rompetrol.

Specialiștii GNM arătau, în 2019, că petele de petrol care ies la suprafața pământului sunt rezultatul efectului de evapo-transpirație (apa din sol se evaporă) pe timp de vară, iar solul devine o crustă solidă. Cîns sunt precipitații, la suprafață apar particule negre de petrol.

Terenul contaminat – foto: 2019
Răspunsul GNM transmis la solicitarea Dobrogea Live

Trei ani de birocrație și hârtii

Imediat după apariția imaginilor cu terenul contaminat, Rompetrol anunța că are un plan de ecologizare care va fi prezentat Gărzii naționale de Mediu. Cantitatea totală de sol contaminat era estimată chiar de către proprietar la 40.000 tone, aceasta fiind situată la o distanţă de peste 500 de metri faţă de localitatea Vadu şi aproximativ 2,5 kilometri de ţărmul Marii Negre.

„Rompetrol Rafinare este proprietarul terenului afectat, dar nu şi sursa de contaminare. La scurt timp de la constatarea poluării, mai exact din luna aprilie 2019, Rompetrol Rafinare a iniţiat toate demersurile pentru începerea reabilitării terenului afectat. Concret, compania a efectuat propriile investigaţii de specialitate pentru determinarea exactă a întinderii şi nivelului în adâncime a contaminării terenului, cât şi pentru pentru limitarea efectelor imediate asupra mediului înconjurător. În baza concluziilor preliminare, s-au identificat soluţiile tehnice adecvate”, transmitea în 2019 Rompetrol.

După trei ani, planul de acțiuni există doar pe hârtie. GNM a transmis că în zona Vadu nu au fost începute lucrările de ecologizare. GNM explică faptul că Rompetrol a depus în mai 2022 la Agenția de Protecția Mediului (APM) Constanța Studiul de fezabilitate revizuit/completat urmând ca Agenția să emită un punct de vedere cu privire la metoda de remediere agreată.

„Dobrogea Live” a solicitat un puct de vedere și Companiei Rompetrol, proprietarea terenului contaminat, dar până la această oră nu am primit niciun răspuns.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza