EXCLUSIV: Primăria Constanța vrea să dea în judecată Polaris pentru că refuză modificarea contractului

Primăria Constanța intenționează să cheme în instanță firma Polaris în urma refuzului operatorului de a semna un act adițional care prevede modificarea contractului încheiat între cele două părți în anul 2008.

Informația a fost confirmată pentru “Dobrogea Live” atât de firma de salubrizare, cât și de reprezentanții autorității locale.

Actul adițional ar fi modificat contractul în vigoare aproape în totalitate, însă Polaris a fost de acord doar cu un singur punct – instituționalizarea tarifelor pentru colectarea separată a deșeurilor și transportul lor.

Acord doar pe tarife

În consecință, într-o întâlnire care a avut loc luni, cele două părți au convenit să semneze un document care vizează doar implementarea noilor tarife, iar în ce privește restul clauzelor, Primăria a înștiințat verbal operatorul că vor face obiectul unei acțiuni în instanță.

De altfel, mișcarea Primăriei a devenit previzibilă încă de luna trecută, când consilierii locali au adoptat o hotărâre care prevede angajarea avocatului Georgiana Trandafir pentru a reprezenta interesele municipalității în litigiile cu Polaris, pentru un onorariu de 565 lei/oră, fără TVA.

Actul adițional propus de Primărie și refuzat de operator ar modifica profund contractul de doar 16 pagini semnat în 2008 între Radu Mazăre și Polaris.

Clauze riguroase

O prevedere importantă pe care Primăria o cere vizează eliminarea unui articol care permite prelungirea contractului cu cel puțin 12 ani și jumătate după expirarea acestuia, în 2033.

De asemenea, în actul adițional apar și criterii clare de reziliere a contractului, noțiuni care nu se regăsesc în contractul în vigoare.

„Neefectuarea succesivă pe o perioadă de trei luni a mai mult de 10% din suprafața concesionată, atrage desființarea de drept a contractului” – o prevedere drastică pe care operatorul nu vrea să și-o asume în condițiile în care actul adițional cere pregătirea unei cote de reciclare de minimum 50%.

O țință imposibil de atins dacă ne raportăm la gradul infim de reciclare de anul trecut, de 0,66%, valoare ce reflectă capacitatea reală de operare a salubrizatorului.

Actul adițional are 24 de articole și o parte dintre ele reprezintă măsuri recomandate de Curtea de Conturi după controlul efectuat de instituție anul trecut, care a emis un raport despre situația dezastruoasă din salubrizarea constănțeană (detalii aici).

În mare, clauzele prevăzute în actul adițional sunt alinieri la normele comunitare de mediu.

Polaris: Litigiul ar putea dura ani, dar nu va duce la blocaj în salubrizare

Ionuț Târşoagă, avocatul companiei în această speță, a explicat că reprezentanții Polaris au fost refractari la modificările propuse de Primăriei pentru că nu au fost invitați la discuții prealabile care ar fi permis negocierea clauzelor.

“Modificarea contractului nu se poate face unilateral și nu există poziții de supraordonare. Nu am fost invitați la discuții, nu am negociat clauzele, ci doar ni s-au pus în vedere modificările”, ne-a declarat reprezentantul Polaris.

De cealaltă parte, în Hotărârea votată luna trecută de consilierii locali, Primăria califică contractul în vigoare ca fiind “contract administrativ caracterizat prin poziția de supraordonare a autorității publice față de operatorul privat căruia i s-a încredințat obligația de serviciu public”, astfel că “principiul libertății contractuale este subordonat principiului priorității interesului public”, susține municipalitatea.

Avocatul Polaris a declarat că acțiunea în instanță pe care Primăria vrea să o inițieze nu va afecta activitatea operatorului și nu va duce la un blocaj în salubrizarea orașului, însă a subliniat că “este un litigiu care ar putea dura ani de zile“.

Contractul semnat între Primărie și Polaris în 2008 este valabil până în anul 2033, și a fost încheiat pe suma de 335 de milioane de euro.

Hotărârea de Consiliu Local care conține actul adițional poate fi consultată mai jos.

Urmărește-ne pe:

Doneaza