Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” (INCDDD) explică de ce nu cuibareste flamingo în (Rezervatia Biosferei) Delta Dunarii. Mai mult, specialiștii prezintă și dovada.
„Dacă la vecinii ucraineni, la cca. 65 de kilometri, flamingo au cuibarit în acest an, la noi păsările sunt hăituite de fotografi, turiști și multe alte categorii. Orișiunde se duc flamingii, sunt urmăriți de un alai de „iubitori de natură”, scrie INCDDD pe pagina de Facebook.
Institutul prezintă și o fotografie realizată în Meleaua Sacalin, în portiunea strict protejată (unde prezența turiștilor nu este permisă), în acre se vede clar o ambarcațiune cu turiști care s-a apropiat de aceste păsări.
„În fiecare zi, mai multe ambarcațiuni cu turiști hăituiesc păsarile aflate la hrănire și la odihnă”, scrie INCDDD.
Specialiștii arată că și în anii anteriori s-a întâmplat același lucru, când flamingii au apărut în zone precum Săraturi-Murighiol, Tuzla-Nuntași, Sabangia.
„Nu numai flamingii sunt afectați, ci si pelicanii, stârcii, egretele, codalbii și foarte multe alte specii acvatice! Din păcate, turismul a devenit un factor de periclitare major!”, atrage atenția INCDDD.
Tot Institutul explică faptul că cei care organizează excursii în Delta Dunării, în zonele strict protejate – colonii (coloniile sunt acolo unde păsările cuibăresc nu unde mănâncă ori se odihnesc), „fugăresc păsările și chiar intră cu viteză în ele și multe alte abateri care nu au legatură cu ecoturismul și conceptul de rezervație a biosferei”. Aceștia nu ar mai trebui să obțina autorizația de desfășurare a activității de turism în anul urmator în RBDD.
Fotografiile prezentate de INCDDD sunt realizate de un grup de ornitologi, aflat în conditii legale, cu permis de cercetare.