Delta DunăriiParchetul European, solicitat să intervină în cazul afacerii „stuful” din Delta Dunării

Parchetul European, solicitat să intervină în cazul afacerii „stuful” din Delta Dunării

Europarlamentarul Nicu Stefanuță din Grupul Verzilor Europeni denunță la Comisia Europeană afacerile cu stuf cu bani europeni din Delta Dunării și cere să sesizeze Parchetul European.

Citește și: Primăria Tulcea și ARBDD au plantat arbori ornamentali în zona Zaghen, deși legislația o interzice

În urma unei recente investigații realizate de jurnalistul Paul Angelescu (PRO TV) – România te Iubesc – a fost prezentat detaliat publicului fenomenul prin care Delta Dunării, patrimoniu al biodiversităţii, a fost capturată politic și este în pericol de a dispărea din cauza intereselor financiare pe care le prezintă zonele cu stuf. Activitatea este finanțată în mod paradoxal cu subvenții europene pentru agricultură, arată într-un comunicat de presă europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

Recent, mai multe modificări normative au transformat recoltarea stufului din deltă într-o activitate agricolă, din care se obțin subvenții de milioane de euro. Flora care crește în zonele inundate natural stochează carbonul așa cum o fac pădurile, spun oamenii de știință, tocmai pentru că nu există o activitate agricolă intensivă. Ancheta recentă indică modul în care legile și normele ministeriale au fost modificate pentru a ajuta companiile cu legătură politică cu puterea să obțină milioane de euro din fonduri europene.

Citește și: Rechizitoriu cu probleme. Dosarul substanțelor toxice folosite în Delta Dunării se întoarce la Parchetul Curții de Apel Constanța

În acest context, europarlamentarul român cere Comisiei să analizeze dacă modificările normative încalcă legislația europeană. Nicu Ștefănuță solicită și o analiză urgentă cu privire la subvențiile din fonduri UE care au fost acordate pentru această activitate. În cazul în care se constată nereguli, Comisia este îndemnată de europarlamentar să sesizeze Parchetul European pentru recuperarea subvențiilor acordate și pedepsirea celor care au permis acest lucru.

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță FOTO: Dobrogea Live

Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) și este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO.

Citește și: Ce sunt, de fapt, ’’adăposturile’’ de la Plauru. Inginerii spun că improvizațiile Armatei pot pune în pericol viețile celor care se refugiază în ele

Urmărește-ne pe:

Doneaza