9 C
Constanța
sâmbătă, aprilie 17, 2021
Acasă Cultură Ornamentele distruse ale Acvariului, realizate de Gheorghe Firică, vor fi restaurate de...

Ornamentele distruse ale Acvariului, realizate de Gheorghe Firică, vor fi restaurate de studenții de la Arte Plastice

O parte dintre ornamentele cu pești de pe fațada clădirii Acvariului din Constanța, realizate de pictorul Gheorghe Firică, vor fi restaurate după ce acestea s-au desprins și s-au spart de asfalt.

Gheorghe Firică (1938-2015), unul dintre marii pictori ai tehnicii frescă și mozaic a condus echipa care, în anul 1987, a pictat pereții și tavanele Cazinoului Constanța, în tehnica frescă „al secco”, în stil art nouveau.

Lucrările de restaurare a fațadei Acvariului vor fi realizate „pro bono” (în regim de practică) de studenții de la Facultatea de Arte Plastice Constanța, în urma unui protocol de colaborare propus de Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, ne-a declarat directorul instituției subordonate CJC, Adrian Bîlbă.

Acesta a precizat că premergător începerii lucrărilor programate pentru sfârșitul lunii aprilie, conducerea instituției va solicita acordul unuia dintre fiii regretatului pictor Gheorghe Firică.

Acvariul din Constanța, monument istoric?

De asemenea, Complexul Muzeal a trimis lnstitutului Național al Patrimoniului o adresă prin care solicită să i se transmită dacă Acvariul Constanța este clasificat ca fiind monument istoric.

„Vă rugăm să ne comunicați dacă clădirea Acvariului din Constanța este monument istoric. Cazinoul din Constanța este alcătuit din trei elemente construite: fundațiile cu platoul pe care se află Cazinoul, clădirea Cazinoului în sine și clădirea Acvariului, și conform „Listei Monumentelor Istorice 2015″, este monument istoric”, se arată în adresa semnată de Adrian Bîlbă.

Lucrările lui Gheorghe Firică

În luna ianuarie, „Dobrogea Live” a tras un semnal de alarmă referitor la faptul că o parte însemnată din ornamentele cu pești de pe pereții clădirii Acvariului s-au desprins și s-au spart de asfalt.

Deși lucrarea pictorului, executată în urmă cu 30 de ani prin tehnica sgraffito, nu are valoare istorică, aceasta prezintă o deosebită însemnătate artistică.

Gheorghe Firică a fost autorul unor lucrări spectaculoase, fiind șeful colectivului de artiști care au realizat picturile de pe plafoanele și pereții interiori ai Cazinoului Constanța (2.400 mp), Hotel Intim, Teatrul de Stat Constanța, și multe altele.

Fiul pictorului, Ștefan Firică, și el artist plastic, a subliniat că ornamentele realizate de tatăl său pe fațada Acvariului reprezintă o lucrare artistică deosebită.

Cu toate acestea, opera artistului a fost neglijată de administratorii Acvariului, care, dincolo de aspectul inestetic, au montat aparate de aer condiționat chiar pe lucrarea pictorului.

Citește pe același subiect: O parte din ornamentele cu pești de pe Acvariul Constanța, realizate de Gheorghe Firică, distrusă

Cele mai populare

Ce foști parlamentari dobrogeni își vor pensiile speciale înapoi. Au deschis procese în instanță

Un fost parlamentar primea minimum 2.131 de lei pe lună pentru un mandat de patru ani. Cei care au avut de la trei mandate...

Două noi investiții în rețele de apă și de canalizare pentru locuitorii din zona de sud a litoralului

RAJA SA a semnat astăzi – 16 aprilie 2021, două noi contracte de lucrări, CL 41 și CL 46, prevăzute în amplul Proiect Regional...

Miercuri, localitatea 23 August și stațiunile Olimp și Neptun vor rămâne fără apă

Pentru executarea unor lucrări de reabilitare și sectorizare, la nivelul Gospodăriei de apă - Tatlageac, RAJA SA va întrerupe furnizarea apei potabile miercuri –...

Trafic îngreunat în zona Tomis III din Constanța

Pentru executarea lucrărilor de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 600 mm, de pe bd. Tomis nr....

Recent Comments