-0.6 C
Constanța
duminică, ianuarie 29, 2023
AcasăCulturăFOTO: O parte din ornamentele cu pești de pe Acvariul Constanța, realizate...

FOTO: O parte din ornamentele cu pești de pe Acvariul Constanța, realizate de Gheorghe Firică, distrusă

O parte însemnată din ornamentele cu pești de pe pereții clădirii Acvariului din Constanța, realizate de artistul Gheorghe Firică, s-au desprins și s-au spart de asfalt.

Deși lucrarea pictorului, executată în urmă cu 30 de ani prin tehnica sgraffito, nu are valoare istorică, aceasta prezintă o deosebită însemnătate artistică.

Gheorghe Firică, decedat în urmă cu cinci ani, a fost autorul unor lucrări spectaculoase, fiind șeful colectivului de artiști care au realizat picturile de pe plafoanele și pereții interiori ai Cazinoului Constanța (2.400 mp), Hotel Intim, Teatrul de Stat Constanța, și multe altele.

Fiul pictorului, Ștefan Firică, și el artist plastic, a declarat pentru „Dobrogea Live” că ornamentele realizate de tatăl său reprezintă o lucrare artistică deosebită.

În ceea ce privește lucrările realizate în Cazinoul Constanța, acesta nu își pune speranțe că picturile în stil al secco ale tatălui său au intrat în planul de conservare și renovare a clădirii de patrimoniu.

Revenind la clădirea Acvariului, ornamentele cu pești au fost realizate în anul 1993 pe o suprafață de 900 mp, cu ajutorul studenților la Arte Plastice prin procedeul sgraffito. Aceasta este o tehnică de zgâriere a unui desen într-un material colorat, lăsând să apară, în contrast, stratul de fond.

De cel puțin doi ani clădirea se degradează continuu, iar singura măsură luată de către proprietarul clădirii, Consiliul Județean Constanța (CJC), a constat în amplasarea unor avertismente cu însemnele „Atenție, pericol de prăbușire!”.

Viitorul clădirii Acvariului, incert

Contactat de „Dobrogea Live”, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Adrian Bîlbă, a declarat că a semnalat în mai multe rânduri fosta conducere a CJC despre problema degradării clădirii, însă până în prezent nu au fost bugetate lucrări de reabilitare.

De asemena, acesta a spus că, cel mai probabil, în curând clădirea nu va mai găzdui Acvariul, întrucât nu se mai pretează unui astfel de obiectiv.

„Acea clădire nu se mai pretează menținerii unui acvariu. Probabil CJC va renunța să mai aibă acvariu acolo”, a explicat Bîlbă.

Totodată, președintele CJC, Mihai Lupu a declarat pentru „Dobrogea Live” că instituția pe care o conduce nu a luat încă o decizie privitoare la viitorul clădirii.

În prezent, la Consiliul Județean este în lucru caietul de sarcini premergător începerii studiului de fezabilitate pentru construirea unui nou acvariu în Complexul Muzeal de Științe ale Naturii.

În privința actualului Acvariu, Adrian Bîlbă a spus că luni se vor evalua costurile unei lucrări de punere în siguranță a pereților exteriori.

Citește și: Bucăți din clădirea Direcției Agricole s-au prăbușit pe cea mai circulată arteră din centrul vechi

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments