Politica europeană de mediu este luată în serios de toate orașele occidentale, au început să desființeze bulevarde pe care le transformă în zone pietonale, resistematizează străzi pentru a oferi mai multă mobilitate pietonilor și bicicliștilor, administrații locale care redau zonele centrale comunității.
La Constanța, amplasarea a patru treceri de pietoni alăturate pe strada IG Duca a declanșat oprobriul multor șoferi, mișcare capitalizată politic, și sprijinită de un grup care a contestat în instanță și regulamentul care ar fi dus la pietonalizarea zonei istorice a orașului.
În urma presiunilor, administrația incapabilă să parcurgă o procedură simplă de implementare a unui proiect de mobilitate urbană a fost nevoită să renunțe la două dintre cele patru treceri de pietoni care ar fi demonstrat un gest de normalitate adresat oamenilor, nu mașinilor.
Am discutat despre mobilitatea urbană din Constanța cu președintele Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), Marian Ivan, familiarizat cu situația mobilității urbane locale, Constanța fiind orașul său natal.
Reprezentantul OPTAR consideră că amenajarea celor patru treceri de pietoni alăturate a fost singurul proiect bun realizat de municipalitate pentru mobilitatea din Constanța, oraș al cărui centru ar trebui redat comunității, așa cum au făcut orașele din vest pe care le admirăm când le vizităm.
– Din punctul meu de vedere, Constanța nu are o strategie care să încurajeze oamenii să folosească mai puțin mașina și să meargă mai mult pe jos, din contră, se întâmplă exact pe dos.
– Am remarcat în una dintre filmările de la locul în care au fost amplasate trecerile de pietoni. În timp ce pentru pietoni este o batjocură felul în care este coborâtă bordura, la ieșirile din garaje și curți se vede cât de perfectă este panta ca mașinile să coboare mai ușor. Asta demonstrează cam care este nivelul de înțelegere a mobilității urbane.
– Acele treceri de pietoni au fost amplasate corespunzător într-o zonă centrală pe direcția de deplasare a ceea ce ar fi trebuit să fie o atrăgătoare zonă pietonală. M-a bucurat faptul că s-a adoptat acea trecere de pietoni foarte lată pe care o întâlnești în orașele din Europa.
– Acele treceri de pietoni, care nu sunt neobișnuit de dese, sunt foarte normale, se află la intersecția unor străzi. În Europa și la mijlocul străzii sunt chiar două-trei treceri de pietoni dacă există un flux de pietoni care să le justifice. Nu e nimic în neregulă să protejezi pietonii punând treceri la colț de stradă.
– Ceea ce m-a deranjat foarte tare este că USR, care este în opoziție și ar fi trebuit să susțină singurul demers care ar fi adus o stare de normalitate în acest oraș, a sărit cu gura pentru că așa au făcut și șoferii. Nici când se întâmplă lucrurile bune politicienii și comunitatea nu știu să le recunoască.
– Când într-o zonă centrală încurajezi deplasările cu mașinile atunci trebuie să te aștepți să crească traficul motorizat, iar deplasările pietonale să devină tot mai rare și după aceea să-ți pui întrebarea de ce nu renunță oamenii la mașini. Nu o vor face niciodată atâta timp cât ei nu sunt obișnuiți să meargă regulat pe jos. Nu o vor face atâta timp cât nu există un mediu propice de a merge pe jos.
– Când mergi pe jos sau cu bicicleta este vorba de socializare. Ca pieton ești tot timpul bulversat de acest trafic nebun, dar acest lucru nu trebuie să se întâmple în mijlocul unui oraș. Orașul trebuie să fie al oamenilor. Cine merge prin restul Europei vede aceste lucruri și le place, dar când se întorc acasă uită că s-au bucurat de exemplele de afară.
– Acele treceri de pietoni au fost singurele lucruri bune realizate de municipalitate pe care le-am văzut în Constanța din punct de vedere al mobilității. Prin desființarea trecerilor s-a arătat că nu este respectat omul, este respectat doar șoferul căruia i se acordă cât mai multe facilități. La Constanța am încercat un dialog pe tema asta, dar mi-am dat seama că nu se poate. În această privință consider că orașul Constanța este o cauză pierdută.
Primăria Constanța a desființat joi două din cele patru treceri de pietoni pe care le amplasase recent pe strada IG Duca.
Sursa foto: Sorin Belu
Citește și: