Primăria Constanța a efectuat în luna iunie 2023 recepția finală a celor trei proiecte care au vizat reabilitarea infrastructurii zonei istorice a orașului, la peste 8 ani de la finalizarea lucrărilor și după mai mult de 3 ani de la expirarea termenului de garanție.
Potrivit HG 343/2017, data de începere a recepției finale a lucrărilor se realizează în maximum 10 zile de la expirarea perioadei de garanţie, însă primarul Vergil Chițac dat dispoziția de constituire a comisiei de recepție abia în luna mai 2023, la peste 3 ani după scurgerea termenelor garanție, după cum se poate observa mai jos.
– Recepție finală nr. 107113/06.06.2023 pentru obiectivul de investiții „Restaurarea și reamenajarea integrată a zonei istorice Piața Ovidiu” (lucrări finalizate în noiembrie 2013, expirare termen de garanție noiembrie 2018);
– Recepție finală nr. 107124/06.06.2023 pentru obiectivul de investiții „Restaurarea și reamenajarea promenadei și a spațiilor verzi în zona Vraja Mării – Cazino – Port Tomis” (lucrări finalizate în octombrie 2014, expirare termen de garanție octombrie 2019);
– Recepție finală nr. 108397/07.06.2023 pentru obiectivul de investiții „Reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Constanța” (lucrări finalizate în februarie 2015, expirare termen de garanție februarie 2020).
Astfel, în luna iunie a acestui an, o comisie formată din cinci șefi de birou și inspectori din primărie și reprezentanți ai antreprenorilor constructori (ABC VAL și RO-MAT-CONSTRUCT) au semnat procesele verbale de recepție finală a celor trei proiecte, la 3 ani, 4 ani, respectiv 5 ani de la expirarea termenelor de garanție a lucrărilor.
Despre lucrările de reabilitare a Peninsulei cu 59 milioane lei constănțenii își amintesc că pavajul a început să cedeze la mai puțin de un an de la finalizarea proiectelor, iar în prezent toate arterele renovate sunt impracticabile atât pentru mașini, cât și pentru pietoni.
La momentul recepției finale, în urmă cu cinci luni, singura zonă din centrul istoric rămasă neafectată era piața Ovidiu și faleza Cazinoului.
Asta nu i-a împiedicat pe reprezentanții primăriei să afirme că lucrările au fost conforme și să declare în procesul verbal că acestea sunt fără cusur, drept urmare au eliberat garanția de bună execuție.
Potrivit procesului verbal asumat de municipalitate, în urma examinării, lucrările s-au comportat corespunzător în perioada de garanție de 60 de luni și că deficiențele constatate au fost remediate în acest interval.
De notat că proiectele de reabilitare a Peninsulei au fost gândite la pachet cu un regulament de restricționare a traficului auto, însă acesta a prezentat anumite hibe remediabile, vulnerabilitate speculată de un grup de interese din zona peninsulară care se opune pietonalizării zonei și care a anulat programul în instanță.
Citește și: