Primăria Constanța vrea să reabiliteze din nou Peninsula, la 9 ani de la finalizarea lucrărilor fiasco

Noua strategie de dezvoltare a orașului Constanța conține, printre altele, un proiect surpriză – ’’Reamenajarea integrată a centrului istoric al Municipiului Constanța’’, în condițiile în care au trecut doar 9 ani de la finalizarea lucrărilor care s-au dovedit a fi un fiasco pe bani europeni.

De subliniat că proiectul a fost introdus în noua strategie de dezvoltare de către aceeași persoană care s-a ocupat de implementarea anteriorului program de reabilitare – șefa Direcției Dezvoltare și Fonduri Europene, Ani Merlă.

Proiectul ar urma să fie implementat în perioada 2023 – 2029 cu un buget de 75 milioane lei.

Alt aspect interesant este că prima sursă de finanțare menționată de primărie pentru reabilitarea zonei istorice este ’’Fonduri europene’’, or este cunoscut faptul că Uniunea Europeană nu alocă de două ori bani pentru același proiect.

Extras din noua strategie de dezvoltare a orașului Constanța

Amintim că infrastructura din Peninsulă finalizată în 2014 a intrat în colaps la mai puțin de un an de la finalizare din cauza unui proiect prost gândit și executat de fosta administrație, care a irosit cei 38 milioane de lei alocați de UE pentru finanțarea lucrărilor.

Pavajul prevăzut în proiectul inițial este de proastă calitate și nu era destinat circulației rutiere. 

Primăria Constanța a încercat să impună restricționarea accesului auto în Peninsulă, însă regulamentul a prezentat anumite hibe remediabile, vulnerabilitate speculată de grupurile de interese din zona peninsulară care se opun pietonalizării zonei și care au anulat programul în instanță.

Noua strategie de dezvoltare a Constanței va fi votată în ședința de Consiliu Local care va avea loc săptămâna aceasta.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza