Comuna Peștera, județul Constanța, a cucerit titlul de „Sat European de Tineret 2024”. Totul a fost posibil datorită unui grup de tineri din localitate, coordonați de profesorul Eduard Alin Grosu.
În iulie 2023, publicația noastră vă informa că o comună din județul Constanța – Peștera – este una dintre cele 8 comune semifinaliste în cadrul European Youth Village, alături de Aninoasa (Dâmbovița), Drânceni (Vaslui), Jebel (Timiș), Măgurele (Prahova), Poiana (Galați), Popești (Bihor), Tulucești (Galați).
Iată că acum Peștera a câștigat titlul de „Sat European de Tineret 2024”.
„Suntem Sat European de Tineret pentru anul 2024, prima și singura comună din Dobrogea care a obținut acest prestigios titlu. În ultimele cinci luni, noi, tinerii din Peștera, am muncit neîncetat. Acum, toată această muncă a fost răsplătită: comuna noastră a câștigat. Aceasta nu este doar o victorie, ci un angajament ferm față de tinerii noștri și comunitate. Titlul aduce cu sine nu doar recunoaștere, ci și responsabilitatea de a construi un viitor mai bun pentru toți locuitorii noștri. Ne pregătim să întâmpinăm provocările cu curaj, determinare și multă muncă. Această reușită este dovada că atunci când ne unim forțele și punem pasiune în ceea ce facem, nimic nu ne poate opri”, spune Eduard Alin Grosu.
Eduard Alin Grosu, profesor de informatică în Peștera, a devenit cunoscut în întreaga țară în anul 2021 când a realizat un clip video în care explica pe înţelesul elevilor cum se realizează testarea anti-COVID-19.
Tot el este cel care a implementat în Peștera un proiect unic pentru o şcoală în România: desenele unor elevi au fost transformate în NFT cu tehnologia blockchain.
„Acest succes se datorează echipei noastre minunate de voluntari, împreună am contribuit cu zeci de activități, împreună am scris sute de pagini și împreună am dedicat nenumărate ore acestui proiect. (Și abia am început). Acest titlu nu înseamnă că am atins perfecțiunea, ci arată că avem dorința și ambiția să fim mai buni, să creștem și să aducem schimbări pozitive în comunitatea noastră”, mai spune tânărul profesor.
Alături de el au fost alți tineri din comuna Peștera: Daniel Trifa, Luca Mara, Mario Ardeleanu, Alex Voicu, Mara Dobre, Mirela Alexandru, Rareş Peteu, Georgiana Alexandru, Miruna Tudorache, Lavinia Hriscu, Virgil Bucur, Cristina Munteanu, Munteanu Crina, Raul David, Razvan Bogatie.
European Youth Village este un program strategic de dezvoltare și organizare comunitară a tinerilor din mediul rural, ce urmărește să dezvolte întregul ecosistem de tineret din mediul rural, atât în România, dar și la nivel european și internațional.
Titlul de ”Sat European de Tineret” este oferit de către Guvernanță programului European Youth Village satelor sau comunelor ce își doresc ca prin acest program să facă o schimbare în comunitatea lor, iar pe parcursul anului în care vor purta acest titlu, toate activitățile, proiectele, evenimentele sau acțiunile ce vor fi organizate la nivel local vor urmări să crească participarea tinerilor și a autorităților în vederea rezolvării unor probleme sau nevoi ale tinerilor din comunitate, cât și îmbunătățirii unor aspecte care-i vizează în mod direct pe tinerii din mediul rural.
Pe parcursul anului în care vor purta acest titlu, toate activitățile, proiectele, evenimentele sau acțiunile ce vor fi organizate la nivel local vor urmări să crească participarea tinerilor și a autorităților în vederea rezolvării unor probleme sau nevoi ale tinerilor din comunitate, cât și îmbunătățirii unor aspecte care-i vizează în mod direct pe tinerii din mediul rural. Guvernanța programului European Youth Village oferă sprijin, consultanță și formare reprezentanților tinerilor din mediul rural ce doresc să candideze pentru titlul de Sat European de Tineret sau sunt implicate în implementarea programului la nivel local. Prin participarea în program, tinerii din satele finaliste devin mai conștienți de resursele de care dispun, mai vizibili și pregătiți să acționeze strategic în direcția unei schimbări pe care și-o doresc la nivel local, național, european.