Prin Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, Guvernul vrea ca anumite instituții publice locale sau centrale să-și continue activitatea în mod independent doar în anumite condiții, în rest, acestea vor fi desființate, reorganizate sau vor fuziona cu alte structuri ale statului.
Vizată de o astfel de fuziune este și Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale CERONAV Constanța care ar putea fi comasat, cel mai probabil, cu ANR – Autoritatea Navală Română. În acest sens, la nivelul Ministerului Transporturilor există un grup de lucru care analizează aplicarea Legii 296/2023.
„Comasarea CERONAV cu alte instituții nu ar duce la o economie la buget, deoarece CERONAV se autofinanțează integral. Ea ar supune la un risc inutil certificarea celor peste 50 000 de marinari, personal navigant fluvial, portuar și offshore”, spun cei din Sindicatul Liber din Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale CERONAV Constanța.
Citește și: Proiectul privind instituirea zilei de 14 iunie ca Ziua Națională a Marinarilor Salvatori, avizat pozitiv
Mai mult, sindicaliștii au redactat și un Memoriu Justificativ care demonstrează că nu este o soluție ca CERONAV să fuzioneze cu alte instituții. Memoriul a fost transmis ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, și secretarilor de stat din acest minister.
CERONAV este primul centru de training maritim înființat la nivel mondial – 1976. Este singura instituție românească care pregătește personal exclusiv pentru piața globală. Este cel mai mare centru maritim din Europa, cu cea mai mare ofertă de cursuri și cel mai mare număr de cursanți. Este singurul centru acreditat STCW, Dir. EU 2017/2397, GWO, OPITO, NI. Este probabil cea mai performantă instituție a MTI: în 10 ani și-a triplat activele.
Ce s-ar întâmpla în cazul unei comasări
Sindicaliștii din CERONAV spun că certificarea marinarilor români, care e conformă de aproape 50 de ani, „va fi pusă în pericol. Ei lucrează în flota internațională, iar auditarea o fac IMO, EMSA și alte organisme internaționale. CERONAV are adaptat sistemul de management, standardele și procedurile la cerințele lor. Cele aproape 300 de cursuri pe care le face CERONAV își pierd certificarea. Recertificarea pe o nouă instituție înseamnă audituri noi și costisitoare, care au durat ani de zile şi au necesitat investiții importante pentru atingerea standardelor. În unele cazuri va fi imposibilă recertificarea.”
Citește și: Barcă veche de opt secole, descoperită la Ostrov, expusă în incinta Gării Maritime Constanța
Recertificarea ar bloca tot personalul CERONAV pentru multe luni, cel puțin, și ar periclita activitatea instituției, adaugă sindicaliștii care explică faptul că în toată lumea trainingul se face în instituții educaționale cu specific maritim. Organismele de certificare nu certifică instituții cu alt obiect de activitate. Acestea au sisteme de management și proceduri proprii, adaptate la cerințele auditorilor.
„CERONAV este în concurență cu centre similare din Europa și din lume. Dacă pierde avantajul concurențial, va pierde mare parte din piața internă și internațională. CERONAV este membru în organisme internaționale specifice pe domeniul naval și va pierde aceste afilieri. Lumea maritimă este flexibilă și în permanentă evoluție, iar comasarea ar duce la pierderea flexibilității și la apariția unui lanț decizional mai lung”, se arată în Memoriul transmis lui Sorin Grindeanu.
Sindicaliștii reiterează faptul că CERONAV se autofinanțează integral, păstrând un echilibru al tarifelor competitiv și adaptat la piața certificărilor. Intrarea într-o structură mare, cu unele activități subvenționate de stat, poate duce la modificarea structurii tarifelor, creșterea acestora și pierderea competitivității. Inclusiv finalizarea investițiilor CERONAV ar fi pusă în pericol.
„Orice alt model diferit de cel care funcționează de aproape 50 de ani este un experiment, care supune unui risc major o întreagă categorie socio-profesională, care ar putea pierde locurile de muncă și libera practică în flota mondială. Marinarii români aduc peste 1 mld de euro în economia națională, anual și peste 50.000 de familii trăiesc din locurile lor de muncă. Modificarea unui sistem de succes, care funcționează, poate duce la probleme economice și sociale, mai ales în zona Constanței”, scriu sindicaliștii.
În concluzie, comasarea CERONAV cu altă instituție ar pune, inutil, în pericol locul de muncă a zeci de mii de marinari români și personal din sectorul naval, fără a aduce economii la bugetul de stat.
Buna ziua
Ma poate ajuta careva din sindicatul Ceronav cu rasp la întrebarea :
De ce un cursant la voi pt funcția de mecanic fluvial (Galati ) , după ce achita aprox 10.000 lei se trezește cu o diploma și un carnet de serviciu valabil ( doar Național) , iar cei de la Ceronav CT pt funcia de motorist solicita 4800 lei , iar diploma și carnetul de serviciu este unional ?
Același Ceronav , aceiași mecanici …
Când vi se face o nedreptate … protestanți, noi ce trebuie sa facem ?
Functia de Mecanic fluvial difera de functia de motorist maritim. De ce este asa? sa intrebati ANR ul. El dicteaza regulile.
Colegu , de la mare la fluviu poți face conversie , invers nu , cred ca tine de bucătăria interioara a Ceronav-lui , protocoale cu ANR , etc
Cat despre Ceronav .. no comment Oferă un contract de școlarizare 9 luni pt marinari , în realitate cursul teoretic durează 3 luni , iar practica …fiecare sa-si caute
Cati dintre noi am făcut scoala de șoferi unde am fost școlarizați doar pt cursul teoretic , iar pt proba practica .. am alergat pe străzi căutând mașina, instructor.. pt a reuși sa dam examen ? Eu nu cunosc NICIUNUL .
Dacă Ceronav-ul era firma privata și scolariza în acest mod , era închisă demult .