Primării DobrogeneO comună din județul Constanța, semifinalistă pentru titlul de „Sat European de...

O comună din județul Constanța, semifinalistă pentru titlul de „Sat European de Tineret 2024”

European Youth Village este un program strategic de dezvoltare și organizare comunitară a tinerilor din mediul rural, ce urmărește să dezvolte întregul ecosistem de tineret din mediul rural, atât în România, dar și la nivel european și internațional. 

Comuna Peștera din județul Constanța este una dintre cele 8 comune semifinaliste, alături de Aninoasa (Dâmbovița), Drânceni (Vaslui), Jebel (Timiș), Măgurele (Prahova), Poiana (Galați), Popești (Bihor), Tulucești (Galați).

Comuna Peștera a fost înscrisă în această competiție de un grup de tineri din localitate, coordonați fiind de profesorul Eduard Alin Grosu.

În urmă cu câteva săptămâni, am aflat despre programul European Youth Village și Apelul pentru ”Titlul de Sat European de Tineret 2024”. Fără să stăm pe gânduri, am constituit o echipă de tineri în comuna Peștera, iar împreună am lucrat asiduu la candidatura noastră. În calitate de coordonator al echipei, sunt mândru de fiecare membru: Virgil, Rareş, Cristina, Georgiana și Lavinia au contribuit cu pasiune și expertiză în domeniile lor. Împreună, am format o echipă completă și am depus candidatura noastră”, spune tânărul profesor.

Concret, echipa din Peștera își propune în cadrul proiectului cu care concurează să pună în prim-plan tinerii, problemele lor și să identifice soluții viabile. „Vrem să realizăm tot ceea ce ne-am propus pentru tinerii din comunitatea noastră. Suntem plini de entuziasm, energie și optimism în ceea ce privește acest proiect. Fiecare membru al echipei noastre este dedicat și determinat să contribuie la succesul nostru comun. În același timp, dorim să subliniem că orice tânăr sau tânără din Peștera, Izvoru Mare, Ivrinezu Mare, Ivrinezu Mic care dorește să se implice în acest proiect este binevenit”, adaugă profesorul.

Eduard Alin Grosu, profesor de informatică în Peștera, a devenit cunoscut în întreaga țară în anul 2021 când a realizat un clip video în care explica pe înţelesul elevilor cum se realizează testarea anti-COVID-19.

Tot el este cel care a implementat în Peștera un proiect unic pentru o şcoală în România: desenele unor elevi au fost transformate în NFT cu tehnologia blockchain.

Ce urmează în competiție

După nominalizarea semifinaliștilor, trei sau patru membri din fiecare comună semifinalistă vor participa în perioada 12 – 16 iulie 2023 la Întâlnirea națională a tinerilor din comunele semifinaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2024unde, pe 15 iulie, își vor prezenta candidaturile în fața juriului (interviu cu juriul) și vor înțelege mai bine modul în care se va desfășura a doua etapă de selecție.

După întâlnire, juriul va decide care sunt cele 5-7 comune finaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2024.

Comunele finaliste vor intra într-un program de mentorat în perioada 20 iulie – 11 octombrie 2023. Programul de mentorat presupune:

  • Întâlniri online de mentorat și training pe diferite componente din formularul de candidatură (candidatura finală).
  • Sprijinirea grupului de inițiativă în procesul de coalizare a tinerilor din comunitate – mărirea grupului de inițiativă.
  • Sprijinirea grupului de inițiativă în procesul de elaborare a unei propuneri de finanțare în cadrul programului Corpul European de Solidaritate (4 octombrie 2023).
  • O vizită a Guvernanței în comuna finalistă.
  • Un al doilea interviu cu juriul în cadrul Summitului Tinerilor din Mediul Rural.
  • Depunerea candidaturii finale pe data de 11 octombrie 2023.

Comunele care vor primi titlul de Sat European de Tineret 2024 vor fi anunțate în cadrul Galei Tinerilor din Mediul Rural, ce va avea loc în Hălăucești (Iași) în data de 11 noiembrie 2023.

Titlul de ”Sat European de Tineret” este oferit de către Guvernanță programului European Youth Village satelor sau comunelor ce își doresc ca prin acest program să facă o schimbare în comunitatea lor, iar pe parcursul anului în care vor purta acest titlu, toate activitățile, proiectele, evenimentele sau acțiunile ce vor fi organizate la nivel local vor urmări să crească participarea tinerilor și a autorităților în vederea rezolvării unor probleme sau nevoi ale tinerilor din comunitate, cât și îmbunătățirii unor aspecte care-i vizează în mod direct pe tinerii din mediul rural.

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: