Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanței Radu Mazăre, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, în mai 2022, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, în celebrul dosar „Henri Coandă”. Alexandru Mazăre a fost condamnat pentru complicitate la luare de mită.
Pe 20 iunie 2024, judecătorii Judecătoriei Medgidia au admis, pe fond, propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Poarta Albă.
Conform magistraților, Alexandru Mazăre a a executat în total 869 zile (118 zile fiind considerate ca executate pe baza muncii prestate și 751 zile executate efectiv), iar pentru a putea fi liberat condiţionat trebuia să execute cel puţin 2/3 din pedeapsă, reprezentând 730 zile. „În consecinţă, instanţa reţine că în prezent petentul a executat fracţiunea corespunzătoare din pedeapsă pentru a putea beneficia de liberarea condiţionată. Prin urmare, prima condiţie a liberării condiţionate este îndeplinită, deoarece condamnatul a executat 2/3 din pedeapsă”, se arată în motivare.
De asemenea, judecătorii au au explicat și celelalte motive pentru care au decis liberarea condiționată: stăruinţa în muncă şi disciplina condamnatului, (pe toată perioada detenţiei a avut o atitudine decentă şi civilizată, nu a fost sancționat disciplinar, a fost recompensat de 15 ori, a participat la programe educaţionale), beneficiază de suport din partea familiei, nu necesită asistenţă psihologică.
În ceea ce priveşte prestarea unei activităţi lucrative, instanţa a constatat că Alexandru Mazăre a desfășurat astfel de activităţi pe durata detenției având 118 zile considerate ca executate pe baza muncii prestate.
„Instanța va avea în vedere că acesta este într-o relaţie de tip uniune consensuală, are un copil minor, astfel că va avea sprijin după liberare din partea familiei. Se consideră astfel că pedeapsa privativă de libertate aplicată condamnatului şi-a atins scopul înainte de expirarea ei, faţă de natura şi gravitatea faptei comise – cuantumul pedepsei pe care o execută, astfel că timpul efectiv executat se apreciază că este suficient reeducării sale şi prevenirii comiterii de alte infracţiuni, de îndată ce acesta s-ar afla în libertate”, concluzionează judecătorii Judecătoriei Medgidia.
Decizia definitivă va aparține Tribunalului Constanța.
Dosarul Henri Coandă
Fostul primar Radu Mazăre a fost acuzat de DNA că ar fi luat mită 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca firma pe care afaceristul o reprezenta să câştige ligitaţia construirii campusului de locuinţe sociale „Henri Coandă”.
În aprilie 2016, Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în acest dosar pentru luare de mită şi fals în declaraţii, în timp ce fratele său, Alexandru Mazăre, a fost acuzat de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii, iar Avraham Morgenstern a fost judecat pentru dare de mită.
Citește și: Judecătorul Epure, care l-a achitat pe Radu Mazăre, respins la concursul de promovare la ÎCCJ
Acuzaţiile au legătură cu programul de construire de locuinţe modulare grupate în campusul social „Henri Coandă”, lansat în anul 2011 şi aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa.
„Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma să fie organizată. Astfel, în cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, susţin procurorii.
Citește și: Radu Mazăre și Decebal Făgădău, trimiși în judecată de DNA
Potrivit DNA, din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi către contul personal al primarului Mazăre şi 80.000 de euro către contul pus la dispoziţie de fratele său, Alexandru Mazăre, ambele deschise la o bancă din Israel. Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore deschise la bănci din străinătate.
În schimbul acestor sume, Radu Mazăre a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu, respectiv iniţierea unor hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Avraham Morgenstern.
Dacă Alexandru Mazăre a fost condamnat la închisoare de ÎCCJ, fratele lui, Radu Mazăre, și Avraham Morgenstern au scăpat deoarece instanța a decis că procesul penal trebuie să înceteze.