În luna martie 2024, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral anunța că a prevăzut în contractele semnate cu antreprenorii/constructorii ca pe durata sezonului estival, în cadrul proiectului major de importanță națională „REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE FAZA II” să nu se execute lucrări în zona plajelor turistice.
Citește și: OMD Mamaia Constanța: „Plajele din Mamaia sunt curate. Demontăm știrea falsă despre invazia de alge”
„În conformitate cu prevederile contractelor de proiectare și execuție lucrări, în extrasezon, suprafețele de plajă (șantierele) sunt predate către antreprenori pentru execuția lucrărilor aferente proiectului, însă în sezonul estival aceștia nu au dreptul de a lucra în zona plajelor turistice și au obligația să elibereze zona plajelor, astfel încât, activitățile specifice să poată fi derulate corespunzător”, se arăta într-un comunicat de presă din luna martie.
Plajă cu buldozerul în apropiere
Pe 5 iulie 2024, în plin sezon estival, Apele Române anunță că „plaja artificială din zona „10 Steaguri” din stațiunea Neptun a fost finalizată pe un tronson de 300 metri spre sud de către antreprenorul Lotului 8 Neptun – Jupiter, în mai puțin de două săptămâni de la demararea lucrărilor de înnisipare.”
Citește și: Vânzarea plajei către șeful PSD Constanța încalcă principiile din metodologia adoptată de Primărie
Mai mult, aceeași instituție care administrează plajele de pe litoralul românesc anunță publicul că turiștii vor avea acces la zeci de hectare de plaje noi chiar din acest sezon estival.
„Pentru a minimiza disconfortul, lucrările vor continua să fie efectuate secvențial. În ceea ce privește exploatarea plajei și disponibilitatea acesteia pentru turiști și localnici, se va lucra pe segmente de plajă cât mai mici, având lungimi cuprinse între 300 și 500 de metri. Lucrările vor avansa în mod secvențial de la nord la sud, astfel încât un sector de plajă va fi deschis în timp ce următorul sector va fi închis pentru lucrări. Aceasta înseamnă că întotdeauna va exista o zonă de plajă deschisă în apropiere, accesibilă pentru utilizatori”, spun cei de la Apele Române.
Cu alte cuvinte, în stațiunile din sudul litoralului se va lucra la lărgirea plajelor în timpul sezonului estival, iar turiștii trebuie să se pregătească să facă plajă în apropierea utilajelor care sunt folosite în procesul de reducere a eroziunii costiere.
Despre proiect
Lucrările de înnisipare care se vor derula în aceste trei celule vizează Lotul 8 – Zona Jupiter – Neptun și Lotul 9 – Balta Mangalia – Venus – Aurora, care fac parte din proiectul de REDUCERE A EROZIUNII COSTIERE FAZA II (2014-2020).
Citește și: Bogdan Bola, deputat: „Plajele libere trebuie redate celor care locuiesc pe litoral”
Zonele înnisipate, alături de structurile hidrotehnice, vor forma un sistem integrat complex, conceput să ofere protecție costieră împotriva eroziunii pe durata de viață prevăzută de 50 de ani. Aceste zone vor beneficia și de lucrări de mediu, menite să stimuleze regenerarea și dezvoltarea habitatelor marine. Loturile 8 și 9 sunt parte a proiectului cu cofinanțare europeană „REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE FAZA II (2014-2020)”, alături de alte 9 zone delimitate astfel: Zona Stăvilare Periboina-Edighiol; Zona Mamaia; Zona Tomis; Zona Agigea; Zona Eforie; Zona Costinești; Zona Olimp; Zona Mangalia-Saturn și Zona 2 Mai. Dintre acestea, Loturile Mamaia și Eforie au fost deja finalizate.