Dosarul campusului social „Henri Coandă” a dus la condamnarea la trei ani a lui Alexandru Mazăre, fost senator PSD de Constanța, fratele lui Radu (fost primar al Constanței) și Mihai (singurul frate aflat în libertate). În acest dosar, Radu Mazăre a scăpat deoarece România nu are un acord de extrădare cu statul Madagascar, iar judecătorii ÎCCJ au fost obligați să renunțe la procesul penal față de fostul edil.
Procurorii DNA l-au acuzat pe fostul primar că ar fi luat mită 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca firma pe care afaceristul o reprezenta să câştige licitaţia construirii campusului de locuinţe sociale „Henri Coandă” în anul 2011.
Potrivit DNA, din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi către contul personal al primarului Mazăre şi 80.000 de euro către contul pus la dispoziţie de fratele său, Alexandru Mazăre, ambele deschise la o bancă din Israel. Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore deschise la bănci din străinătate.
Faptul că Radu Mazăre a primit mită în acest caz a fost consemnat chiar de completul de cinci judecători ai ÎCCJ care au judecat în apel dosarul. Fostul primar a primit cei 175.000 de euro direct în contul său din Israel, iar diferența de 80.000 de euro a fost primită prin intermediul fratelui său, Alexandru. Judecătorii arată că doar 40.000 de euro au intrat direct în contul deținut în Istrael de Alexandru Mazăre și o altă persoană.
Imediat după primirea acestor bani, fostul senator a închis acel cont. Apoi, când persoana intermediară a vrut să vireze tranșa a doua de bani (tot 40.000 de euro), Alexandru a indicat băncii să facă transferul în contul celui de-al treilea frate-Mihai. Mihai nu a fost inclupat în acest dosar deoarece banii trimiși în contul său îl aveau ca destinatar pe Alexandru Mazăre, conform documentelor bancare aflate la dosarul cauzei.
„Martorul…, folosind mecanismul de utilizare a contului escrow în relaţiile comerciale, a virat la data de 13.09.2011 suma de 95.000 de euro în contul lui Radu Mazăre şi suma de 40.000 de euro în contul lui Alexandru mazăre, iar la data de 6.12.2011 suma de 40.000 de euro este transferată către contul lui Alexandru Mazăre însă, întrucât acest cont fusese închis în luna octombrie 2011, suma este redirecţionată către contul lui Mihai Mazăre, cel de-al treilea frate”, descriu judecătorii modul în care mita a fost direcționată către primarul Constanței.
„Inculpatul Alexandru Mazăre cunoştea faptul că sumele de bani încasate se află în corelaţie cu relaţia fratelui său, inculpatul Radu Mazăre, cu mediul de afaceri privitor la proiectul cartierului pentru tineri şi în final cu numitul Avraham M., persoană apropiată, de la care a şi încasat banii.
Momentului înţelegerii prealabile infracţionale dintre cei doi fraţi Mazăre sau necunoşterea unor aspecte de detaliu legate de derularea concretă a proiectului, de către inculpatul Alexandru Mazăre, nu au relevanţă în plan juridic în cauză.
În condiţiile acestor probe certe de vinovăţie, se desprinde o unică concluzie posibilă, şi o lipsă de verosimilitate a unei alte explicaţii – respectiv aceea a atestării ajutorului dat fratelui său pentru primirea sumei de 175.000 de euro drept mită. Toate acestea în contextul luării în considerare inclusiv a calităţii speciale în care se aflau cei implicaţi, primar şi parlamentar, persoane cărora le este interzis etic a primi sume de bani de la oameni de afaceri, cu titlul de onorariu”, spun judecătorii.
„În cauză există aşadar o legătură neîndoielnică între fapta ilicită a inculpatului Alexandru Mazăre, în calitate de complice, şi primirea banilor sub formă de luare de mită de către inculpatul Radu Mazăre”, conchid magistrații ÎCCJ.
Trebuie spus că frații Mazăre (radi și Alexandru) au omis să declare în declarațiilo lor de avere faptul că dețin conturi în israel, deci, implicit, că au primit banii proveniți de la diverse persoane.