Un bucureștean a pus bazele unei tradiții în Sulina: pomenirea piraților

Sulina, cel mai estic oraș al Uniunii Europene, a fost gazda primului eveniment de anul acesta ce inaugurează acțiunile de promovare a destinației turistice Delta Dunării. Tradiționalul „Parastas al Piraților Nepomeniți” a adunat circa 1.000 de turiști.

Sărbătoarea a început cu o slujbă de pomenire în Cimitirul Multiconfesional din Sulina ținută de preoții locului. Imediat după, oaspeții au fost poftiți la câte o porție de fasole cu ciolan și nelipsitul borș de pește din Delta Dunării.

Parastasul Piraților Nepomeniți, Sulina 2022 foto: AMDTDD
Parastasul Piraților Nepomeniți, Sulina 2022 foto: AMDTDD

Sărbătoarea ajunsă la a V-a ediție este o inițiativă a unui bucureștean îndrăgostit de Sulina, Gelu Tușu: “Am ajuns întâmplător aici și am vizitat cimitirul. Am intrebat dacă cineva a făcut parastas personalităților și personajelor din cimitirul din Sulina. Mi s-a răspuns că n-au pe nimeni aici. Bun, dacă n-au pe nimeni eu vin și fac parastasul. Ideea mi-a venit acum șase ani. Cu fiecare ediție vin din ce în ce mai mulți turiști și asta nu poate decât să mă bucure și sper ca și autoritățile publice locale să înțeleagă ce se întâmplă aici.”

Gelu Tușu, inițiatorul Parastasului Piraților Nepomeniți, Sulina 2022 foto: AMDTDD
Gelu Tușu, inițiatorul Parastasului Piraților Nepomeniți, Sulina 2022 foto: AMDTDD

Sărbătoarea a continuat pe faleza orașului, unde ansamblul “Artemis” al Comunității Elene din Sulina, a dansat împreună cu turiștii pe îndrăgitele ritmuri grecești.
Veselia a continuat la doar câțiva pași de plaja sălbatică a localității, unde Mihai Mărgineanu a îndemnat toți participanții: “hai să cântăm să se audă până în Insula Șerpilor!”

“Parastasul piraților nepomeniți” deschide sezonul evenimentelor în Delta Dunării. Este important ca în destinație să fie organizate cât mai multe acțiuni care să susțină turismul deltaic în această perioadă complicată. Asociația Delta Dunării este și va fi implicată în a organiza, a fi partener și a promova evenimentele care prin simplitatea lor aduc în atenția turistului, destinația. După cum s-a văzut și acum, Delta rămâne o destinație sigură, liniștită și care poate îndeplini visul de vacanță ale oricărui turist responsabil”, spune Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.

Parastasul Piraților Nepomeniți, Sulina 2022 foto: AMDTDD
Parastasul Piraților Nepomeniți, Sulina 2022 foto: AMDTDD

Pentru a ajunge la Sulina turiștii se pot îmbarca din portul Tulcea în șalupe rapide, care pleacă în curse regulate, în fiecare zi, din oră în oră.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza