ActualitateMinistrul Predoiu (MAI): În Constanța, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în...

Ministrul Predoiu (MAI): În Constanța, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a prezentat concluziile raportului Corpului de Control care a analizat cazul Vama Veche – 2 Mai. Ministrul a făcut radiografia erorilor comise în noaptea de 18/19 august de polițiștii de pe litoral, erori ce au făcut posibil accidentul soldat cu doi morți și trei răniți.

Șoferul drogat a trecut prin mai multe filtre ale poliției fără ca oamenii legii să ia măsurile necesare și legale. Citește AICI întregul raport al Corpului de Control.

Ministrul Predoiu s-a referit și la situiația de la nivelul IPJ Constanța.

Citește și: Părinții șoferului care a ucis doi tineri la 2 Mai, asociați într-o firmă înființată de șeful CJ Tulcea, Horia Teodorescu

Predoiu: Desființez IPJ Constanța

Județul Constanța, alături de București este unul dintre cele mai dificile comunități din punct de vedere al aplicării legii și al provocărilor implicate de fenomenul criminologic. Găsim în județul Constanța toate formele de criminalitate în gulere albe, evaziune fiscală, contrabandă, trafic de persoane, droguri, arme, crimă organizată.

Cauzele pentru care s-a ajuns aici sunt vechi și nu țin exclusiv de insuficienta capacitate de reacție a poliției, ci și de precaritatea educației civice, de condiții socio-economice dificile pentru unele micro-comunități.

Complicități politice istorice, despre care presa a scris frecvent, clemența justiției, despre care presa a scris frecvent. Dar eu mă voi ocupa acum doar de ceea ce am în competență, respectiv poliția.

Cert este că la momentul la care vorbim, în Constanța, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 de ani cel puțin, din punctul meu de vedere, și voi reorganiza acum condițiile pentru a lansa din nou această bătălie într-un format și cu o echipare care să fie adaptate inamicului din teren. Concret voi lua, repet, dincolo de ceea ce îmi propune raportul, măsurile care urmează dincolo de ce îmi propune raportul.

Unu – reorganizarea de sus și până jos a IPJ Constanța. Întreaga structură organizatorică va fi regândită și adaptată amplorii fenomenului infracțional specific acestui județ și o nouă echipă managerială de tranziție va asigura operarea sistemului până când nouă organizare va intra în funcțiune.

Practic, desființez inspectoratul și îl vom reclădi într-o nouă organizare managerială și funcțională adaptată la realitatea infracțională din teren. Pentru a avea o șansă în lupta cu criminalitatea, acești oameni care zi de zi se luptă cu ea, trebuie puși într-un context organizatoric complet diferit, echipați corespunzător inclusiv cu mijloace logistice. Această nouă structură operațională va fi rezultatul unei gândiri colective cu cei mai buni specialiști de care dispunem în țară, în materie de combatere a criminalității. Dar voi solicita și un raport extern de expertiză de la țări partenere strategic prin experți în structuri de forță care combat criminalitatea. Noua organigramă aici, pe Constanța, va fi adoptată prin ordin de ministru, emis în cel mult 45 de zile, adică în jurul datei de 15 octombrie,  după ce va fi conceput astfel încât să fie capabilă să confrunte fenomenul infracțional de magnitudinea celui existent în județul Constanța, în special în ceea ce privește evaziunea fiscală, trafic de droguri, trafic de ființe umane, crimă organizată.

Noul IJP Constanța va fi un proiect pilot care va servi drept model de orientare pentru restructurarea unităților teritoriale ale Poliției Române. Până atunci, în perioada de tranziție la nouă structură, cum spuneam, o nouă echipă managerială va gestiona activitatea curentă și va fi condusă de doamna comisar șef Mădălina Vlangăr, actual director la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, ofițer cu experiență în cooperarea polițienească internațională,  care a ocupat inclusiv poziții de atașat de afaceri interne, fost șef de Brigadă de Combatere a Criminalității”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.

Citește și: Matei Vlad Pascu, șoferul drogat care a omorât doi tineri, rămâne pentru 30 de zile în arest

spot_img
spot_img

Urmărește-ne pe:

Doneaza