CulturăSEAS 2023, la final. Timp de șapte săptămâni, Constanța a fost capitala...

SEAS 2023, la final. Timp de șapte săptămâni, Constanța a fost capitala teatrului românesc. Erwin Șimșensohn: „Cultura nu este un moft”

  • 7 săptămâni de 𝐒𝐄𝐀𝐒;
  • Peste 40 de evenimente: spectacole, concerte, teatru de stradă, instalații new media;
  • Peste 30 de teatre și companii invitate;
  • Peste 600 de invitați;
  • 3 locații: Teatrul de vară Soveja, Parcul Arheologic, Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța;
  • Peste 35.000 de spectatori ( la SEAS și SeaStreet)

Timp de șapte săptămâni, Constanța a găzduit ediția a II-a a SEAS – Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului Constanța, eveniment organizat de Teatrul de Stat Constanța, finanțat de Consiliul Județean Constanța.

La finalul acestui maraton cultural, Erwin Șimșensohn, managerul Teatrului de Stat Constanța, și Mihai Lupu, președintele CJ Constanța au susținut o conferință de presă în care au prezentat concluziile SEAS 2023.

Erwin Șimșensohn și Mihai Lupu

Mihai Lupu: „Arta unește oamenii, nu-i dezbină”

Au pus Constanța pe harta culturii românești. Educația prin cultură este unul dintre dezideratele mandatului meu. Este important să lași instituțiile și oamenii să se manifeste, să le depolitizezi, iar rezultatele vin. Teatrul de Stat Constanța a demonstrat că este o instituție de prestigiu, premiată. Este o muncă grea în spatele acestor performanțe”, a subliniat Mihai Lupu.

SEAS 2023 (iulie – august) este un eveniment conceput pentru a oferi constănțenilor, dar și turiștilor care aleg litoralul românesc pe perioada verii, șansa de a vedea o selecție variată de spectacole de teatru și muzică produse de instituții culturale din întreaga țară.

Cu un astfel de Teatru suntem noi – administrația județeană – obligați să ne implicăm în refacerea infrastructurii culturale. Fără un nou teatru nu vom putea merge înainte. Să-i lăsăm pe profesioniști să lucreze iar județul va avea de câștigat. Sunt bani pentru cultură! Ar trebui doar să gestionăm foarte bine acești bani și să-i investim acolo unde trebuie. Arta unește oamenii, nu-i dezbină”, a mai spus președintele CJ Constanța.

Citește și: Regizorul Andrei Șerban va monta un spectacol cu actorii Teatrului de Stat Constanța

Erwin Șimșensohn: „Cultura nu este un moft”

Managerul Teatrului de Stat Constanța a arătat că bugetul total al evenimentului a fost de 1,85 milioane de lei, iar pe parcursul celor șapte săptămâni a fost încasată, din vânzarea biletelor, suma de 302.000 de lei.

Dacă ar fi să facem o comparație cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, trebuie să spunem că acesta beneficiază de un buget de 5,8 milioane de euro față de 370.000 de euro – SEAS. Cu toate acestea, SEAS reușește să transforme Constanța, pentru șapte săptămâni, într-o veritabilă capitală a teatrului românesc.

Cultura nu este un moft. Putem spune că ponderea cea mai mare a publicului a fost reprezentată de constănțeni. Oamenii ne-au întrebat mereu: ce urmează? Sunt curioși, dornici de astfel de evenimente”, declară Erwin Șimșensohn.

Ediția din acest an a SEAS a reunit la Constanța teatre din București, Iași, Sibiu, Galați, Suceava, Timișoara, Baia Mare, Oradea, Brăila, Giurgiu, Arad, Piatra Neamț, Târgu Mureș, Craiova și Chișinău.

Noutatea ediției a doua a fost organizarea SeaSTREET (28-30 iulie)– festival internațional de teatru de stradă –  la care au participat șapte companii internaționale de teatru de stradă din Franța, Columbia, Spania, Italia și România. Artiștii au prezentat spectacole de percuție, acrobație, marionete supradimensionate, dans, instalații interactive, parade și altele, în Piața Ovidiu, pe bulevardul Tomis – traseul dintre kilometrul zero al Constanței și statuia Lupa Capitolina – și pe faleza Cazinoului din Constanța. SeaSTREET a avut un buget separat, de 1,31 milioane de lei, buget asigurat în mare parte de Primăria Constanța.

Teatrul de Stat Constanța a inclus în Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului – SEAS 2023 și o tabără de dramaturgie contemporană dedicată adolescenților. Intitulată CEVA DE.PLASAT, tabăra s-a desfășurat în perioada 18- 20 august și a fost organizată în parteneriat cu Centrul de arte performative pentru adolescenți CEVA din Târgu Neamț

30 de adolescenți între 14 – 19 ani, din Constanța și Târgu Neamț au participat la un atelier de scriere dramatică alcătuit din trei sesiuni de câte patru ore, pe durata celor trei zile. Cele trei sesiuni au avut loc în aer liber, în Parcul Arheologic. Coordonatorii atelierelor au fost dramaturgul Daniel Chirilă, regizoarea Irina Slate și doi adolescenți membri ai Centrului de Arte Performative Tg. Neamț.

În final, Erwin Șimșensohn a vorbit despre SEAS 2024, eveniment la fel de amplu, dar care s-ar putea extinde și în alte localități ale județului, în funcție de disponibilitatea unor administrații locale de a se implica și de a pune la dispoziție săli sau spații propice unor astfel de evenimente culturale de anvergură.

Citește și: VIDEO Starea jalnică a Teatrului de Vară Mamaia, locul unde ar fi trebuit să aibă loc Festivalul de Muzică

Urmărește-ne pe:

Doneaza