Primăria Constanța nu a reușit să etapizeze proiectul finanțat cu fonduri europene care a vizat reabilitarea bulevardelor 1 Decembrie 1918 și Alexandru Lăpușneanu, și a plătit din bani publici aproximativ 40 milioane lei pentru finalizarea lucrărilor, reiese dintr-un răspuns solicitat de “Dobrorgea Live” Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, entitate subordonată Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
La începutul anului 2024, Primăria Constanța solicita Ministerului Proiectelor Europene etapizarea finanțării a șapte proiecte inițiate de fostul primar, Decebal Făgădău, lucrări pe care administrația Chițac nu a reușit să le finalizeze în termenul prevăzut – 31 decembrie 2023.
Dintre cele șapte proiecte, instituția guvernamentală a respins finanțarea etapizării proiectului „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, între Gara CFR și stațiunea Mamaia“, întrucât Ministerul a constatat că la data de 31 decembrie 2023 Primăria Constanța cheltuise toți banii alocați, deși lucrările nu fuseseră finalizate.
Cu toate acestea, Vergil Chițac a inițiat anul trecut mai multe hotărâri prin care a majorat devizul lucrărilor de la 91 milioane lei la 129 milioane lei.
Astfel, din cauza tărăgănării și managementului defectuos cu care a fost tratat proiectul, diferența de aproximativ 40 milioane lei a fost plătită din banii constănțenilor.
Deși Primăria Constanța susține că proiectul a fost retras la inițiativa municipalității, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est ne-a transmis că acesta a fost respins.
“Pentru acest proiect, s-a constatat că sumele decontate/autorizate la plată de catre OI POR/AM POR în etapa I reprezentau valoarea finanțării nerambursabile contractată în cadrul POR 2014-2020, bugetul contractat in cadrul POR 2014-2020 fiind utilizat integral de catre beneficiar.
Având în vedere cele de mai sus, proiectul a fost respins din procesul de contractare a proiectelor etapizate, neîntrunind condițiile de etapizare.
Astfel, Autoritatea de Management POR 2014-2020 din cadrul MIPE a informat beneficiarul UAT Municipiul Constanța în data de 15 noiembrie 2024 că proiectul este încadrat în lista proiectelor nefuncționale”.
În urmă cu șase luni, conducerea municipalității pretindea că lucrările din cadrul proiectului au fost finalizate, însă nici până astăzi nu a avut loc recepția finală a acestora.
Cum a mințit primăria că prin fazarea proiectelor vor fi decontate cheltuielile neeligibile
Publicația noastră a arătat în urmă cu un an că pentru a justifica incapacitatea de finalizare a proiectelor europene în termenul impus – 31.12.2023, administrația locală afirma că a amânat terminarea lucrărilor astfel încât să fie fazate pe următorul program european de finanțare (2021-2027) argumentând că în acest fel cheltuielile neeligibile vor fi decontate pe noua programare.
Însă MIPE a dezmințit imediat afirmațiile Primăriei Constanța.
’’În etapa II de implementare vor putea fi rambursate doar cheltuielile eligibile conform Programului Dezvoltare Durabilă 2021-2027 din cadrul proiectelor propuse spre etapizare și nerambursate în etapa I, dacă au fost efectuate după data de 01.01.2021’’, au explicat reprezentanții MIPE.
Amintim că Primăria Constanța s-a împrumutat de aproximativ 100 milioane euro ca să finanțeze proiectele pe care nu a reușit să le finalizeze în primul mandat, deși le-a avut lăsate pe tavă de către administrația Făgădău.
Potrivit Primăriei Constanța, obiectivul general al proiectului „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, între Gara CFR și stațiunea Mamaia“ a fost îmbunătățirea mobilității urbane în municipiul Constanța, prin resistematizarea infrastructurii de transport corespunzătoare arterelor rutiere Bulevardul 1 Decembrie 1918 și Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, în vederea încurajării utilizării modurilor de transport mai prietenoase cu mediul, prin creșterea atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale, precum și adaptarea la nevoile persoanelor cu dizabilități și mobilitate redusă.
Sursa foto: Facebook/Primăria Constanța
Citește și:
Aș dori să știu, când se vor finaliza lucrările de pe st. Cel mare., adică fântânile și trecerea subterană de la mag. Tomis.S au lăsat toate de izbeliște.Primaria mănâncă banii cetățenilor și pe cei europeni, și nu se vede nimic.
Bună ziua. Conform Primăriei Constanța, în vara anului 2026 ar trebui finalizate. Dar nu uitați că aceeași primărie a mai înaintat și alte termene și nu s-a ținut de cuvânt. Mai multe puteți citi aici: https://dobrogealive.ro/primaria-constanta-sustine-ca-lucrarile-pentru-finalizarea-pietonalei-stefan-cel-mare-vor-incepe-in-luna-iunie-2025/
Cred ca te „iubeste” tare regele Chitac si invers, dar tu ,cel putin iubesti Constanta si pe Constanteni.
Asa da👍
Accesibilitatea cu bicicleta este foarte foarte buna, adica fantastica, Se circula foarte bine in sens invers, adica contra naturii. Si sunt si multe multe biciclete, pe directia „la vale” au fost numarate peste 27 de biciclete numai in anul 2024, pe directia „la deal” doar 23 (asta din cauza diferentei de nivel). In anul 2025, va creste mobilitatea urbana cu bicicleta, estimarea fiind undeva la 39 la vale si 33 la deal (oricum este o crestete fata de anul 2024).
Romanul prin traditie este olandez adica biciclist.
Dar cel mai tare si mai tare imi place denumirea asta: „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, între Gara CFR și stațiunea Mamaia”. Ba frate este o imbunatatire? ESTE! Pai atunci ce mai vreti? Aaaa, ca a costat 129 meleoane in loc de 91 meleoane (care oricum erau umflate cu pompa de umflat zepelinu, este alta discutie), si acum relocheaza GARA din proiect, Etee nahhh!
Astea se numesc detutnari de fonduri locale. DNA exista in Constanta?
Ce dracu face ca de peste 5 ani aproape ni se fura banii si astia dorm. Vrem banii comunitatii inapou sibcine a gresit sa plateasca.