În luna septembrie 2024, Consiliul Local Năvodari adopta un proiect inițiat de primarul Florin Chelaru (PSD) prin care „se clarifica modul de calcul a indicelui urbanistic Procent de Ocupare Teren (POT) din Regulamentul Local de Urbanism aferent PUZ Litoral Mamaia Nord (HCL 194/05.09.2024).
Pe 18 decembrie 2024, la Tribunalul Constanța s-a înregistrat dosarul în care Prefectul Constanței solicită anularea HCL 194/2024 adoptat de Consiliul Local Năvodari.
Prin HCL 194/2024, consilierii locali ai orașului Năvodari, la inițiativa primarului Chelaru, au venit să dea o mână de ajutor rechinilor imobiliari care doresc să construiască tot mai mult în Mamaia Nord. Dobrogea Live a scris în nenumărate rânduri despre haosul și ilegalitatea construcțiilor din această zonă.
Cu 17 voturi „pentru” și 2 „abțineri”, Consiliul Local Năvodari a stabilit că POT (procentul de ocupare al terenului) în Mamaia Nord va crește cu 10 procente față de reglementările în vigoare până la acea vreme. Trebuie menționat că pe site-ul Primăriei Năvodari lipsește proiectul acestei Hotărâri, deși conform legii toate aceste documente trebuie publicate în Monitorul Oficial Local.
Astfel, procentul maxim de ocupare al terenului (POT) în cazul construcțiilor rezidențiale și balneare din Mamaia Nord a crescut, odată cu adoptarea HCL 194/2024, de la 35% la 45% în cazul construcțiilor de 7 etaje și de la 40% la 50% în cazul clădirilor cu un regim de înălțime de 4 etaje. Decizia CL Năvodari vine, în mod evident, în sprijinul dezvoltatorilor imobiliari care vor să construiască pe suprafețe cât mai mari, în detrimentul spațiilor verzi inexistente în Mamaia Nord, a parcărilor sau spațiilor de relaxare/joacă.
POT este raportul dintre suprafața construită la sol (amprenta la sol a clădirii sau proiecția pe sol a perimetrului etajelor superioare) și suprafața terenului pe care se construirește. Astfel, un dezvoltator care deține un teren de 1.000 de mp în Mamaia Nord poate, cu acordul Consiliului Local, să construiască pe o suprafață de 450 de mp sau 500 de mp (după caz) față de reglementările vechi prin care suprafața construitta la sol era de 350 de mp sau 400 de mp.
Tot pe 18 decembrie, Prefectul Județului Constanța a chemat în judecată Consiliul Local al orașului Năvodari cerând anularea Hotărârii nr. 137/27.06.2024. Este vorba despre hotărârea prin care a fost aprobat PUZ-ul (plan urbanistic zonal) propus de cei de la Opera Residence pentru modificarea reglementărilor urbanistice pentru zona în care au construit imobilul de 12 etaje, cu patru mai multe decât scrie în autorizația de construire. Deocamdată, Tribunalul Constanța nu a stabilit primul termen de judecată. Citește pe larg despre acest caz.
Citește și: