10.4 C
Constanța
duminică, octombrie 17, 2021
AcasăJustițieÎnșelăciuni cu certificate false de vaccinare. 100 de euro ar costa un...

Înșelăciuni cu certificate false de vaccinare. 100 de euro ar costa un astfel de document

În urma cercetărilor efectuate de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, în cazurile de comercializare de certificate verzi de vaccinare anti COVID-19 false, a fost descoperit un nou tip de înșelăciune, căreia îi cad victime persoanele dornice de a obține un astfel de certificat.

Citește și: Cine va primi ajutor financiar pentru plata facturilor la energie. Milioane de români se încadrează

„Din cercetări a reieșit că persoane necunoscute creează pe aplicațiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, ce conțin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards, etc. și postează anunțuri de vânzare de certificate COVID-19”, transmite Poliția Română.

Amatorii de astfel de documente falsificate intră în discuții cu ofertantul prin conversații scrise, private și transmit datele de identificare pentru completarea așa-zisului certificat, fiindu-le solicitată plata unor sume de bani, de aproximativ 100 de euro, pentru eliberarea unui certificat de vaccinare cu doză unică.

„Plata este solicitată în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plată sau în euro, prin aplicația PayPal, fiind oferite instrucțiuni precise de plată și codul QR al portofelului electronic sau, după caz, adresa de e-mail a beneficiarului”, mai spun polițiștii.

Citește și: Fost consilier județean PSD Constanța, trimis în judecată pentru evaziune fiscală

Pentru a-i convinge pe cumpărători să facă plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum și ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmând că, dacă nu se face plata în scurt timp (30 de minute sau o oră), se renunță la tranzacție.

După efectuarea plății, vânzătorul nu mai transmite nimic și blochează conversațiile cu solicitantul.

Acest tip de înșelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicațiile securizate de comunicare și de plată, precum și de reticența persoanelor înșelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală”, spun cei din IGPR.

sursa foto: Ministerul Sănătății

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

Recent Comments