0.4 C
Constanța
miercuri, decembrie 1, 2021
AcasăActualitateCine va primi ajutor financiar pentru plata facturilor la energie. Milioane de...

Cine va primi ajutor financiar pentru plata facturilor la energie. Milioane de români se încadrează

George-Sergiu Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, susține că „milioane de români vor primi ajutor financiar pentru plata facturilor la energie electrică si gaze naturale, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022!”

Politicianul constănțean explică deciziile luate în ședința de Guvern de luni, 4 octombrie. De asemenea, el a precizat pentru „Dobrogea Live” că oamenii nu trebuie să facă nimic pentru a primi acest ajutor, compensarea făcându-se automat în factură.

„Îi încurajez pe consumatori să își citească lunar indexul și să îl transmita pentru a avea un consum exact, nu un consum estimat de distribuitor”, spune secretarul de stat.

OUG-ul are două componente:

  1. Compensarea la energie electrică este 0,21 lei/KWh și se va face faţă de un preţ de referinţă de 0,68 lei/KWh, deci orice preţ care este mai mare decât 0,68 lei/KWh va beneficia de compensare. Practic sub prețul de referință, care este cel mai mic preț din piață, mai mic decât anul trecut, nu se va face o compensare.Spre exemplu: dacă aveți un preț final al energiei electrice, în contract, de 0,92 lei/KWh după aplicarea compensării veți plăti 0,71 lei/KWh.
  2. Compensarea la gaze naturale este de 25% și se va face față de un preț de referință de 125 de lei pe MWh. Mai simplu: dacă prețul gazului din contractul dvs. este de 225 lei/MWh, după aplicarea compensării veți plăti diferența, adică 168,75 lei/MWh

„În plus, având vedere cât de dinamică este această situație care afectează toate țările din Europa și dacă vom asista pe piaţă la modificări esențiale ale prețului vom avea posibilitatea să intervenim prin hotărâre de guvern în așa fel încât să putem modifica valoarea acestor compensări.

De menționat este și faptul că impactul bugetar al acestei scheme de compensare este de aproximativ 1,3 miliarde de lei”, spune George Niculescu.

Citește și: 41 de parlamentari liberali cer refacerea coaliției de guvernare cu Ludovic Orban premier

Cele mai populare

Recent Comments