Vera Su, o navă încărcată cu peste 3.000 de tone de uree a eșuat pe 20 septembrie la țărmul din zona protejată Kaliakra, la mai puțin de 50 km de litoralul românesc.
În urmă cu câteva zile, autoritățile bulgare au anunțat că nava a început să se scufunde, iar organizațiile de mediu au avertizat că există pericolul unei catastrofe ecologice în cazul în care îngrășământul chimic ajunge în mare.
Contactat de „Dobrogea Live”, directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, Valeria Abaza, a declarat că o eventuală scurgere de uree în zona Kaliakra este puțin probabil să afecteze coasta României, întrucât sensul curentului circular general al mării în acest perimetru este de la Nord spre Sud.
Care sunt riscurile
De asemenea, șefa Institutului a spus că temperatura scăzută a apei ar diminua efectele negative ale unei eventuale poluări.
„Ureea este un îngrășământ chimic folosit în agricultură, care dacă ajunge în apă se dizolvă, și, având o concentrație mare de nutrienți favorizează înmulțirea algelor microfite. Înmulțirea excesivă a acestora provoacă înfloriri și consumă oxigenul din apă, fenomen care ar putea duce la moartea organismelor mai mari. De asemenea, poate duce la hipoxie, care poate provoca mortalități prin sufocare. Depinde foarte mult de starea mării. Dacă este foarte agitată, contribuie la diluția acelei substanțe, caz în care s-ar putea să nu producă efectele menționate. Totodată, temperatura apei, care acum este undeva la 12-13 grade nu ar favoriza înmulțirea accentuată a algelor”, a adăugat Valeria Abaza.
Autoritățile bulgare au reușit să extragă din navă 23 de tone de combustibil, însă cele 3.000 de tone de uree au rămas în rezervoare. Acestea nu au putut fi evacuate din cauza vremii nefavorabile, spun autoritățile din țara vecină.
Sursa foto: boulevardbulgaria
Citește și: Date alarmante. Apele teritoriale ale României, printre cele mai poluate din Marea Neagră