Deși, în teorie, la începutul mandatului, primarul Vergil Chițac susținea transportul alternativ în scopul reducerii poluării create de autoturisme, în realitate, Constanța rămâne un oraș în care bicicliștii își găsesc cu greu locul.
„Dobrogea Live” a solicitat Primăriei Constanța informații despre situația pistelor dedicate bicicliștilor, iar răspunsul primit a fost că lungimea acestora, în Constanța și Mamaia, însumează aproximativ 9.395 m, adică 9,3 km.
Menționăm că IPJ Constanța, deși are atribuții în omologarea pistelor de biciclete, a refuzat să comunice câți km din cei declarați de primărie sunt și omologați.
Citește și: Tulcea, oraș interzis bicicletelor? Primăria raportează ZERO metri de pistă omologată
Pistele de biciclete date în folosință sunt amplasate pe următoarele artere de circulație, comform municipalității:
- Bd. Mamaia pe tronsonul cuprins între str. I.G.Duca și bd. Tomis/str. Mircea;
- Bd. Tomis pe tronsonul cuprins între str. Ion Rațiu si str. Traian;
- Promenada stațiunii Mamaia;
- Str. Ion Rațiu pe tronsonul cuprins între bd. Mamaia și str. Mircea cel Bătrân;
- Str. Nicolae Iorga pe tronsonul cuprins între bd. Mamaia și str. Mircea cel Bătrân.
Dacă amintim aici faptul că Poliția Constanța anunța în 2018 că municipiul are 6 km de pistă omologată, observăm că în ultimii cinci ani, doar 3,3 km de piste de biciclete au fost construite, ceea ce înseamnă undeva sub 700 de m pe an.

Proiectul bike sharing, în rastel
Primăria Constanța a implementat foarte greu proiectul transfrontalier „Black Sea Bike – Diversification of the tourism services in Constanţa Balchik cross border region by bike“ (n.r. – „Bicicleta de pe malul Mării Negre – diversificarea turismului şi a serviciilor în regiunea transfrontalieră Constanţa-Balcic cu ajutorul bicicletei“), care a început în data de 17 mai 2013 şi trebuia finalizat pe 16 noiembrie 2014, dar s-a aplicat abia după aproximativ cinci ani (2019). Uniunea Europeană a alocat pentru proiect suma de 1,27 milioane de euro, bani cu care s-au realizat 30 de staţii cu 490 biciclete în oraşele Constanţa şi Balcic (Bulgaria), Constanţa fiind beneficiarul majoritar (24 de stații cu 390 de biciclete).
Citește și: „Decanul bicicliștilor români”. Constănțeanul care a câștigat primul concurs de ciclism din România
Proiectul presupune ca orice turist sau localnic cu vârsta de peste 14 ani să poată solicita, în mod gratuit, pe baza cărții de identitate, de la ghișeele de informații din cadrul agențiilor SPIT, un card de utilizator. Bicicleta poate fi utilizată în mod gratuit timp de maximum două ore, indiferent de numărul de închirieri zilnice. Intervalul minim între utilizari este de 10 minute.
Doar că, anul acesta bicicletele nu au mai apărut pe străzi. Primăria Constanța a transmis că „funcționarea sistemului de bike sharing va fi asigurată odată cu finalizarea demersurilor pentru încheierea unui nou Acord cadru privind serviciul de asigurare a funcționalității sistemului de bike sharing aferent proiectului Diversification of the tourism services in Constanța-Balchik cross border region by bike-BSB”. Municipalitatea nu dă detalii cu privire la data când vor fi finalizate „demersurile” sau stadiul în care se află acestea.