George Gima, șeful de cabinet al ministrului Justiției: „Fără filtrul CSM, UDMR nu ar fi votat desființarea SIIJ”

George Gima, șeful de cabinet al lui Stelian Ion, ministrul Justiției, a explicat într-o postare pe contul său de Facebook de ce magistrații vor avea în continuare un „filtru” care pare să-i protejeze de anchetele penale.

„Înainte de orice, prioritatea zero este desființarea acestei structuri care pune presiune pe magistrați. Și asta facem. Avizul votat astăzi (18 martie, în Comisia Juridică n.red.) este un pas crucial și e important să înțeleagem că este o victorie”, spune șeful de cabinet.

Gima arată că după desființarea SIIJ, dosarele vor merge la parchete, în funcție de speță și de competență. De exemplu: pentru corupție, la DNA. „Era esențial să se întâmple așa. Exista un potențial amendament care cerea ca toate dosarele să meargă la Parchetul General într-o structură dedicată (adica un altfel de SIIJ). Acest amendament nu a fost acceptat de Ministerul Justiției. S-a evitat ce e mai rău!

În ceea ce privește „filtrul” CSM, iată cum explică șeful de cabinet al ministerului Justiției: „Despre amendamentul votat de Comisie: fără acest filtru la nivel de CSM, UDMR nu ar fi votat desființarea SIIJ. Ce ne dorim? Sa nu desființăm SIIJ, sau să mergem mai departe așa cum se poate astăzi în Parlament?

CSM nu va fi veșnic în formula actuală. Mandatele expiră, se va reînnoi, se va reforma. Nu e vorba de superimunități. Amendamentul spune așa: e nevoie de avizul secției de judecători din CSM pentru judecători, și a secției de procurori pentru aceștia din urmă. Iar pentru infracțiuni flagrante nu e nevoie de acest aviz! GRECO, Comisia de la Venetia, Comisia Europeană au spus clar ca SIIJ trebuie să dispară, și asta facem. Ulterior se vor putea corecta și imperfecțiunile care acum par de nesurmontat.

foto: Stelian Ion și George Gima

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza