29.4 C
Constanța
miercuri, august 10, 2022
AcasăCulturăFOTO Primul ziar liber apărut la Constanța. Ce scriau jurnalișii în zilele...

FOTO Primul ziar liber apărut la Constanța. Ce scriau jurnalișii în zilele de 22 și 23 decembrie 1989

Pe 22 decembrie 1989, când țara trăia în direct căderea dictaturii comuniste, publicația „Dobrogea Nouă” – organ al Comitetului Județean Constanța al PCR și al Consiliului Popular Județean –  titra pe prima pagină: „Vom munci și vom lupta, țara o vom apăra”, ca ripostă la „încercările de a atenta la valorile socialismului, la integritatea, independența și suveranitatea României”.

Tot pe prima pagină erau inserate informații despre Marea adunare populară organizată pe 21 decembrie 1989 la București și textul cuvântării ținute cu această ocazie de Nicolae Ceaușescu.

Tot de pe prima pagină a ziarului „Dobrogea Nouă”, din data de 22 decembrie 1989, aflăm informații despre ședința Comitetului Politic Executiv al CC al PCR desfășurată pe 21 decembrie. Aici s-a decis, la propunerea lui Ceaușescu, majorarea retribuției minime de la 2.000 de lei la 2.200 de lei pentru 1,5 milioane de români. Și alocațiile copiilor urmau să fie majorate de la 1 ianuarie 1990 cu 30-50 de lei/lunar, iar femeile urmau să primească 1.000 de lei la prima naștere și câte 2.000 de lei la nașterile următoare. Pensiile minime se majorau și ele, de la 800 de lei la 900 de lei.

Dispare „Dobrogea Nouă”, apare „Cuget Liber”

A doua zi, pe 23 decembrie 1989, constănțenii găsesc un nou ziar – „Cuget Liber”, continuatorul celui care până cu o zi înainte fusese „Dobrogea Nouă”.  Trebuie menționat că numele de „Cuget Liber” a mai fost folosit pentru cotidianul „patriotic al Partidului Comunist Constănțean” în perioada 1944-1948.

Prima pagină a ziarului „Cuget Liber” – cotidian de luptă patriotică și democratică – se deschide cu un apel către cetățenii Constanței, prin care se solicită liniște, ordine și disciplină, iar fiecare să-și vadă în continuare de locul de muncă. „Să facem, de asemenea, în așa fel încât să împiedicăm actele de huliganism, de dezordine care duc la distrugerea unor bunuri create cu sudoarea noastră, a întregului popor”.

Iată o parte dintre paginile primului ziar liber apărut la Constanța, în data de 23 decembrie 1989:

Ziariștii acestui cotidian publică, tot pe prima pagină, un text despre bucuria eliberării „în primul rând a conștiinței” pe care o trăiesc. Ei arată cum erau nevoiți să publice fotografii și texte despre Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu, pe care o numesc „eminența cenușie”.

Arhiva ziarului „Dobrogea Nouă” și „Cuget Liber” se regăsește la Biblioteca Județeană „I.N. Roman” din Constanța.

Citește și:

Cele mai populare

Recent Comments