Dobrogea, pământ încărcat de istorie și legende, se descoperă neîncetat celor ce iubesc acest ținut. O nouă poveste vine din satul Pietreni, comuna Deleni, județul Constanța, unde masa Sfântului Altar este așezată pe o piatră antică, pe care sunt scrise câteva cuvinte, nedescifrate încă, despre care localnicii cred că ar fi fost „o invocație către zei”.
Altar păgân, invocație către zei sau inscripție funerară, relicva de la Pietreni se lasă cu greu descoperită. Cel mai probabil, a fost adusă aici din Cetatea Adamclisi pentru a servi ca picior al Sfintei Mese, deși tradiția locală spune că acolo s-ar afla dintotdeauna.
Prima mențiune despre „piatra votivă” din biserica din Pietreni o găsim în revista „Gânduri de la Mare”, an II, nr. 3-4, 1938, aflată în colecțiile Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța. Publicistul Dumitru Stoicescu, într-o călătorie prin județ, notează mai multe amănunte despre obiectele care l-au impresionat, inclusiv despre piatra arheologică de la Pietreni, despre care a aflat în timpul unei pauze de cafea în Deleni, sat arondat parohiei Pietreni:
„Beam cafeaua și vorbeam delenilor cu admirație despre ulucul cișmelei de lângă satul lor (…) vre-o metopă de la Adamclisi. Unul din ei, dascăl la biserică, mi-a spus: La noi sunt multe de-astea. Chiar la biserică, masa din altar este pusă pe-o asemenea piatră, care e și scrisă. Au mai văzut-o și alții, iar unii ne-au cerut-o pentru muzeu. Eu m-am sfătuit cu oamenii ca să n-o dăm. Dacă e ceva de preț, mai bine ca-n altar nu se poate păstra, și-apoi mai vine câte-un om învățat și-o vede…”.
„În altar s-a pomenit, biserica s-a zidit în jurul ei”
Ajuns în altar, publicistului i se confirmă povestea și află că, potrivit memorialisticii locale, se afla în acel loc dinaintea construirii locașului de cult:
„Adevărat, o piatră cu inscripție, o invocație către zei, o piatră votivă,cum spun arheologii, un altar păgân… piatra îngropată în postament servește de picior pentru sfânta masă în altar. Dascălul m-a asigurat, pe cât și-amintește și a auzit de la bătrâni, că piatra nu a fost adusă din altă parte și în altar s-a pomenit și poate că n-a fost clintită, biserica s-a zidit în jurul ei. Iar dacă piatra a fost ceva sfânt pentru cei dinainte, tot lucru sfânt a rămas, pe ea s-a pus ți se susține lemnul sfintei mese. Deci, și la noi, ca-n multe părți, bisericile s-au ridicat pe locurile vechilor temple și altare păgânești”.
Încercările de până acum de a descifra textul pietrei antice din altarul bisericii din Pietreni au rămas fără rezultat.
Biserica „Sfânta Treime” din Pietreni, județul Constanța
Referitor la biserica satului, cu hramul „Sfânta Treime”, în istoricul parohiei din anul 1967, păstrat în Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, sunt menționate următoarele date: „Biserica satului Pietreni este o construcție simplă în formă de corabie, fără abside, fiind una dintre cele mai vechi biserici din aceste locuri (afirmație nu pe baza de documente, ci pe atestări ale unora din bătrânii satelor cum ar fi Constantin Cotrumba, Zaharia Stoica și alții). A fost construită, după spusele bătrânilor, în anul 1864 sau 1866, din piatră brută care se găsește din abundență în aceste locuri, și a fost acoperită cu olană. A fost construită de cele câteva familii de creștini fiind ajutați, se spune, de populația turcă, în ceea ce privește transportul materialelor. Păstorea în acel timp preotul Moscu Dima, de naționalitate greacă, venit din părțile Adrianopolului. Nu se cunoaște numele arhitectului sau eventual al meșterului diriginte care a condus lucrările de construcții”. Așadar, lăcașul de cult a fost construit pe timpul Imperiului Otoman, având, cel mai probabil, aprobare de la guvernatorul turc din Silistra.
În anul 1912, biserica a fost supusă unui proces de mărire. Pe lângă adăugarea pridvorului, a fost înălțată și a fost îmbogățită cu o turlă deasupra pronaosului. Alte intervenții asupra bisericii au mai fost efectuate în 1958 și 1974, când turla a fost refăcută, iar la exterior au fost efectuate mai multe lucrări de restaurare.
Potrivit părintelui Marian Girel, actual paroh de la Pietreni, lucrări de întreținere a bisericii au mai fost întreprinse și după 1990, când, consiliul parohial a hotărât reabilitarea în totalitate a bisericii, începând cu tencuirea interiorului și exteriorului, refacerea acoperișului în formă de boltă și acoperirea bisericii și turlei cu tablă. Dar și după numirea părintelui Marian Girel în Parohia Pietreni au fost realizate mai multe lucrări administrative, precum: pictura interioară și exterioară, amenajarea unui loc pentru aprinderea lumânărilor în afara bisericii, construirea clopotniței și a gardului din piatră și fier forjat, dar și pavarea curții bisericii cu piatră.
Sursă foto deschidere articol: Vali Vădănoiu, Arhiepiscopia Tomisului