22.4 C
Constanța
marți, iulie 27, 2021
AcasăJustițieFostul producător general al TVR, Cristian Zgabercea, condamnat la 3 ani de...

Fostul producător general al TVR, Cristian Zgabercea, condamnat la 3 ani de închisoare. Nicușor Constantinescu, încă 8 ani după gratii

Curtea de Apel Galați a soluționat defnitiv dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“, în care Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost condamnat în primă instanţă, de Tribunalul Constanţa, la opt ani de închisoare, cu executare.

Judecătorii de la Galați au decis ca baronul PSD de Constanța să execute cei 8 ani de pușcărie. Sentința este definitivă.

Alături de Nicușor Constantinescu a fost condamnat și fostul producător general al TVR, Cristian Zgabercea la 3 ani de închisoare cu suspendare. În prima instanță, Tribunalul Constanța în condamnase pe apropiatul lui Nicușor Constantinescu la 4 ani de închisoare. Zgabercea a fost condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu.

Dosarul DNA a fost trimis la Tribunal pe 16 aprilie 2015, baronul PSD fiind acuzat de abuz în serviciu (3 infracțiuni, din care 2 în formă continuată), constituire a unui grup infracțional organizat, conflict de interese (9 infracțiuni, din care 5 în formă continuată).

Procurorii DNA-Constanţa susţin că în cursul anului 2012, Constantinescu Nicuşor Daniel, împreună cu inculpaţii Zgabercea Cristian Bogdan, Oproiu Carmen Florentina şi Fundaţia Fantasio, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa, precum şi a unor infracţiuni de evaziune fiscală. 

În aceeaşi perioadă, Constantinescu Nicuşor Daniel, ajutat de Zgabercea Cristian Bogdan şi Oproiu (Vasile) Carmen Florentina, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii. 

Finanţarea şi plăţile au fost efectuate numai în baza unei hotărâri a Consiliului Judeţean, fără respectarea normelor legale în vigoare prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi de O.G nr. 51/1998, actualizată, referitoare la îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice. 

În ceea ce-l priveşte pe Zgabercea Cristian Bogdan, procurorii suţin că în cursul anului 2012, împreună cu Fundaţia Fantasio, inculpată în acest dosar, a disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale (impozitul pe venit datorat bugetului de stat), pentru veniturile plătite din fonduri publice pe baza unor contracte de sponsorizare, întocmite fictiv cu ocazia organizării a două festivaluri de muzică. 

În acest sens, Zgabercea Cristian Bogdan a înregistrat în contabilitate facturile emise de Fundaţia Culturală Thalia, prin inculpatul Părău Marcel Brâncoveanu şi a efectuat plăţi în temeiul lor, deşi cunoştea că operaţiunile comerciale facturate aveau un caracter fictiv, iar cheltuielile subsecvente erau nereale. 

Aceste documente nu au fost însoţite de documente justificative, iar serviciile a căror plată se solicitase nu fuseseră recepţionate de către beneficiarii lor, aceştia din urmă cunoscând de altfel şi împrejurarea că Fundaţia Thalia nu le prestase în fapt. În această modalitate a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma de 152.180 lei.  Prejudiciul produs Unităţii Administrativ Teritoriale Constanţa este de peste 8 milioane de euro. 

Foto: Inpolitics

Citește și:

Cele mai populare

Recent Comments