Centrul de turism Tomis, programul care subvenționează chiriile funcționarilor de lux din Constanța

  • Afaceriștii cu funcții publice beneficiază de chirii la jumătate de preț
  • Printre oportuniști se numără consilierul personal al primarului, directorul DGEPC și un șef din CERONAV
  • Șeful Consiliului Județean reziliază contractele și schimbă destinația Centrului
  • Centrul Tomis cheltuiește de 8 ori mai mult decât produce

Centrul de excelenţă în turism şi servicii Tomis este numele pompos primit de un program creat de Consiliul Județean Constanța (CJC), care a vizat înființarea unui hub menit să atragă sub un singur acoperiș firme, ONG-uri, instituții, agenții, asociații și patronate din domeniul turismului, care au nevoie de sprijin.

În acest scop, CJC a reabilitat și dat în folosință o frumoasă clădire veche de peste 110 ani, situată la doi pași de Cazino. Proiectul de reabilitare a imobilului a costat aproape 5 milioane lei și a fost cofinanțat de UE. Centrul se desfășoară pe trei niveluri și dispune de șase spații de birouri, sală de conferințe și sală de expoziție, cu dotări de ultimă oră.

Nu la mult timp de la inaugurarea din 2016, Centrul s-a transformat dintr-un program de sprijinire a activitățiilor de turism din județ în platforma de subvenționare a chiriilor firmelor funcționarilor de lux ai Constanței.

Centrul găzduiește firme care nu au legătură cu turismul

În prezent, toate cele șase spații de birouri ale Centrul de excelenţă în turism găzduiesc trei firme care nu au legătură cu acest sector și care sunt controlate de persoane din sfera politică, cu funcții publice.

Spațiile de birouri au fost atribuite celor trei firme în urma unei licitații organizate în 2018, deși acestea nu au activat vreodată în domeniul turismului, sector pentru care a fost înființat centrul de excelență.

Centrul de excelenta in turism Constanta 3
Centrul de excelenta in turism Constanta

Astfel, deși cei trei chiriași desfășoară activități în domenii divergente, precum IT, închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare, și media, firmele au ajuns să beneficieze de spații de birouri moderne, situate în plin centrul vechi al Constanței, la jumătate față de prețul pieței.

Chirii la jumătate de preț pentru funcționari de lux

Astfel, în clădirea din Peninsulă și-a găsit loc călduț firma din domeniul IT – Royal Tech Int, care a închiriat trei spații de birouri care cumulează 80,7 mp, la prețul de 1.748 lei fără TVA.

Compania controlată de liberalul Gabriel Iorga și este abonată de mulți ani la bani publici. Ea a derulat și derulează contracte cu administrațiile locale Constanța, Techirghiol, Eforie, Valu lui Traian, Cumpăna, Slatina și București, dar și cu Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor Constanţa.

În prezent, liberalul Gabriel Iorga ocupă funcția de șef serviciu Logistică din cadrul CERONAV Constanța.

Contactat de „Dobrogea Live”, acesta a recunoscut că firma sa nu are nicio legătură cu turismul, deși este găzduită de un centru cu acestă destinație.

Rep: Vi se pare normal să ocupați spațiile dintr-un program creat pentru sprijinarea sectorului turismului?

G.I.: Asta am încercat sa fac, un fel de consultanță în afaceri. De-asta le-am luat. Na.., m-am dus la licitație ca orice firmă. Dacă e vreo problemă sau asta.., eu n-am nicio problemă în a mă reloca sau..

Rep: Din 2018, de când ocupați acele spații, ce programe în domeniul turismului ați dezvoltat?

G.I.: Cu privire la turism, nimic.

Rep: Totuși, scopul acelui centru este sprijinirea turismului și domeniilor conexe.

G.I.: Da, mă refer aici la site-uri despre..pentru..zonele turistice din Constanța. Adică la primărie în primul rând. Asta a fost și ideea.

Rep: Și câte pograme de genul acesta ați dezvoltat?

G.I.: Păi.. am încercat, dar n-am finalizat nimic până acum cu privire la chestia asta.

Rep: Nu v-ar fi fost suficient, raportat la profitul realizat de firma dvs. să vă mulțumiți cu un singur spațiu, mai ales că acestea sunt subvenționate din bani publici?

G.I.: Luați în calcul că două dintre spații sunt la subsol. Nu au niciun geam sau lumină naturală. Este un subsol până la urmă.

Rep: Poate niște firme fără venituri care activează în turism s-ar fi mulțumit și cu subsolul acesta.

G.I.: Eu vă cred pe dvs., dar ce vină am eu dacă am fost la o licitație?!

Seful DGEPC, subvenționat din bani publici

De asemenea, Herman & Luff este o altă firmă care beneficiază de chirie subvenționată în Centrul de turism, deși are ca domeniu de activitate închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare.

Compania ocupă două spații de birouri care cumulează 63,7 mp, pentru care plătește lunar 1.239 lei fără TVA.

Firma aparține un funcționar de top sprijinit de PSD. Constantin Ion a ocupat, pe rând, funcțiile de șef al Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor Constanţa (DGEPC), prefect, director CAS Constanța, iar în prezent a revenit la conducerea DGEPC.

Deși este unic asociat al firmei, iar legea îl obligă, acesta nu a menționat firma sa în declarația de avere depusă pe site-ul DGEPC.

Contactat de publicația noastră, Constantin Ion recunoaște cu seninătate că a ținut cele două spații ocupate fără să desfășoare vreo activitate în acea locație.

Rep: Ce activități derulați la Centrul de excelență în turism?

C.I.: Nu derulez acolo nicio activitate.

Rep: Atunci de ce ați ocupat degeaba spațiile acelea, când puteau fi folosite de firme din turism cu posibilități mai modeste?

C.I.: Asta e o întrebare puțin deplasată. În perioada asta nu a funcționat nimic cu pandemia, ce naiba?!

Rep: Contractul e din 2018. Revin, cât timp ați avut acolo spațiile ați desfășurat vreo activitate?

C.I.: Nu am desfășurat nicio activitate.

Potențial conflict de interese cu firma consilierului lui Chițac

Un spațiu de birouri la jumătate de preț ocupă și firma lui Gheorhe Măndilă, consilierul personal al primarului Vergil Chițac. Pentru spațiul de 43,5 mp proprietarul Image Reflection achită lunar 1.098 lei fără TVA.

Deși firma cu activități în sectorul media atinge tangențial domeniul turismului, în cazul acesteia se remarcă o altă problemă. În 2018, anul în care Image Reflection obține contractual de închiriere a spațiului de birouri, proprietarul firmei, Gheorhe Măndilă ocupa funcția de consilier județean.

Practic, Măndilă a beneficiat de avantajele unui program cofinanțat de UE, din poziția de reprezentant al instituției în subordinea căreia se află Centrul de turism.

Fostul consilier județean și actual consilier personal de primar consideră că nu s-a aflat într-o situație de incompatibilitate.

“M-am interesat la momentul respectiv la secretarul județului. Nu este conflict de interese. Eu nu încasez bani de la CJ. A fost un anunț public. Am aflat târziu de el, din ziar. Nu știam de așa ceva. Era a treia licitație. La primele două nu venise nimeni”, ne-a explicat Măndilă.

Președintele CJC: Vom rezilia contractele

Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța spune că este la curent cu situația și va rezilia toate contractele.

“Vom rezilia contractele, nu mai ținem Centrul pentru clientelism. Pentru ce s-a făcut centrul? Să-l închiriem lui Constantin și Iorga? Măndilă nici nu și-a plătit toată chiria, încă are datorii de vreo 1.600 lei. Nu mai au ce cauta acolo. Acolo o să aducem Asociaţia pentru Dezvoltarea Durabilă a Judeţului Constanţa (organism înființat în urmă cu o lună n.r.), care va cuprinde și Centrul de Excelență în Turism”, a declarant șeful CJC pentru “Dobrogea Live”.

Centrul Tomis consumă de 8 ori mai mult decât produce

Centrul de excelenţă în turism şi servicii Tomis a realizat în 2020 venituri de 44.550 lei, în timp ce cheltuielile structurii subordonate CJC s-au ridicat, în același an, la peste 381.500 lei.

Cu alte cuvinte, proiectul Consiliului Județean consumă de peste opt ori mai mult decât produce, iar diferența este acoperită din bugetul CJC, adică bani publici.

Urmărește-ne pe:

Doneaza