Din baronul PSD de Constanța, Nicușor Constantinescu a ajuns baronul condamnărilor penale. Închis la Poarta Albă, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța așteaptă noi sentințe.
Până acum, Nicușor Constantinescu a strâns 24 de ani de pușcărie în dosare în care a fost condamnat definitiv. Bineînțeles, pedepsele se contopesc, iar la final inculpatul execută condamnarea cea mai grea plus un spor. Pe rolul instanțelor se află și alte dosare penale în care este acuzat de fapte de corupție.
Dosarul retrocedărilor – 5 ani
37 de inculpaţi au fost trimiși în judecată de DNA în celebrul dosar al retrocedărilor ilegale de teren din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. În acest dosar, a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanța).
Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată pentru calitatea sa de consilier local și membru al Comisiei de aplicare a Legii 10/2001, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; fals intelectual, în formă continuată; asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
În final (anul 2019), a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, iar primarul de la acea vreme, Radu Mazăre, a fost condamnat la 9 ani de închisoare. În același dosar, printre alții, au mai fost condamnați Dragoș Săvulescu (5,6 ani), Aurel Jean Andrei (notar public – 2 ani) și Cristian Borcea (5ani).
Dosarul Cercul Militar Zonal – 5 ani
Pe 29 iunie 2016, Nicușor Constantinescu era condamnat la 5 ani de închisoare de magistrații Curții de Apel Constanța.
Judecătorii l-au găsit vinovat de abuz în serviciu pentru că, în calitate de președinte al Consiliului Judeţean, a inițiat două proiecte de hotărâre, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, ambele fiind anulate de instanţă.
De asemenea, instanţa a considerat că el nu a asigurat o finanţare corespunzătoare pentru Centrul Militar Zonal în perioada 2009 – 2013.
Dosarul perdelelor forestiere – 10 ani
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat în anul 2019 pe Nicuşor Constantinescu la 10 ani de închisoare în dosarul perdelelor forestiere. În primă instanţă, fostul preşedinte al CJ Constanţa fusese condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 15 ani de închisoare.
Procurorii l-au acuzat de săvârșirea faptelor de abuz în serviciu în formă continuată (6 infracţiuni), spălare a banilor și constituirea unui grup infracţional organizat. Prejudiciul a fost calculat la 30 de milioane de lei în dauna CJC și 1 milion de lei în dauna statului român.
Nicușor Constantinescu efectuase mai multe plăți nelegale către Regia Autonomă Judeţeană Drumuri şi Poduri Constanţa în cadrul unui proiect ce viza realizarea unor perdele forestiere, reabilitarea unor terenuri degradate, conservarea biodiversității naturale, dezvoltarea turismului ecvestru etc
Dosarul elicopterului SMURD – 4 ani
În iunie 2015, procurorii DNA îl trimiteau în judecată pe Nicuşor Constantinescu în dosarul elicopterului SMURD, care mai apoi s-a prăbușit în lacul Siutghiol. El era acuzat de abuz în serviciu în formă continuată deoarece a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor”.
Elicopterul fusese achiziționat de CJC în cadrul unui proiect european transfrontalier, iar în caietul de sarcini era prevăzut că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă. Elicopterul ajunge în dotarea SMURD abia în noiembrie 2014.
„Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului“, notează procurorii.
În iulie 2020, Nicușor Constantinescu a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în acest dosar.
Alte dosare aflate pe rol
Problemele penale lui Nicușor Constantinescu sunt cu mult mai multe. Pe lângă cele patru condamnări definitive, fostul președinte al CJ Constanța mai are patru dosare penale aflate pe rolul instanțelor. Într-unul dintre acestea este condamnat în prima instanță la 8 ani de închisoare.
Fostul președinte al CJ Constanța fost trimis zilele acestea în judecată în dosarul Hergheliei Mangalia în care este acuzat că a efectuat lucrări și le-a plătit la două obiective care nu aparţineau Consiliului Judeţean Constanţa: Herghelia Mangalia şi malul lacului Corbu.
Un alt dosar aflat pe rolul instanțelor, încă din anul 2016, este Geotop, în care Nicușor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu deoarece și-a încălcat atribuțiile de serviciu. „Inculpații Constantinescu Nicușor-Daniel și Cenușă Titi (arhitect șef) au coordonat acțiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferențial, lucrările de cadastrare a drumurilor județene și comunale din județul Constanța către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, precum și cu fraudarea bugetului județului Constanța”. Frauda consemnată de procurori este de 11.621.345,49 lei.
La Curteade Apel Galați se judecă apelul în dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“, în care Nicuşor Daniel Constantinescu, a fost condamnat în primă instanţă, de Tribunalul Constanţa, la opt ani de închisoare, cu executare. Dosarul DNA a fost trimis la Tribunal pe 16 aprilie 2015, baronul PSD fiind acuzat de abuz în serviciu (3 infracțiuni, din care 2 în formă continuată), constituire a unui grup infracțional organizat, conflict de interese (9 infracțiuni, din care 5 în formă continuată).
În anul 2018, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Nicușor Constantinescu în dosarul serviciilor de publicitate.
„În perioada decembrie 2009 – noiembrie 2010, Nicuşor Constantinescu, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor legale în materie, ar fi achiziţionat şi ar fi plătit servicii de publicitate în valoare de 401.700 lei, sumă ce ar fi reprezentat un prejudiciu adus bugetului Consiliului Judeţean Constanţa, concomitent cu obţinerea de către firma prestatoare a unui folos necuvenit în acelaşi cuantum.”
sursa foto: FB/Nicușor Constantinescu
Comentariile sunt închise.