Firma care a construit casa lui Chițac a obținut al 4-lea contract cu Primăria Constanța

Publicația noastră a arătat la începutul acestui an că firma care a construit în Eforie Nord cea mai recentă casă a primarului Constanței, Vergil Chițac, a câștigat între 2021 și 2022 trei contracte atribuite direct de primăria municipiului (citește aici).

Pe data de 22 august anul acesta, constructorul casei edilului a obținut al patrulea contract atribuit direct de către municipalitatea condusă de Chițac.

Contractul în valoare de 43.878 lei constă în „Achiziția de materiale de întreținere necesare Primăriei municipiului Constanța”, însă nu e clar în ce constau acestea.

Millennium Games SRL a început lucrările de edificare a casei edilului în luna mai 2021 (conform autorizației de construire) și a finalizat-o în vara anului trecut, perioadă în care societatea își schimbă numele în Millennium Development SRL, actuala denumire.

Chițac, șef al patroanei firmei la Academia Navală

Municipalitatea a atribuit primul contract către firma din Constanța în aceeași lună în care au demarat lucrările la casa lui Chițac, următorul a fost semnat în decembrie 2021, al treilea în decembrie 2022, și ultimul în această lună.

Firma a fost înființată în 2020 de Ioana Hornea, angajat referent superior în cadrul Academiei Navale „Mircea cel Batran”, instituție condusă de Chițac până în 2016. 

În luna februarie a acestui an, Ioana Hornea cedează afacerea către firma Creative Balster din Constanța, iar cinci luni mai târziu, în iulie 2023, Millennium Development câștigă licitația organizată de Academie pentru de furnizare vele pentru Nava-școală „Mircea”, contract în valoare de 1.75 milioane lei.

Creative Balster, firma care a preluat părțile sociale de la Hornea, este controlată de Bogdan Nicolae Grădinaru, un afacerist constănțean cercetat de DNA pentru corupție, și Orion Yacht Charters LTD, firmă cu acționariat ascuns în paradisul fiscal din Insulele Virgine Britanice.

Proiectul inițial, un hotel cu 26 de camere

Vergil Chițac, împreună cu soția sa, Simona, a intrat în posesia unui teren de 508 mp în Eforie Nord în august 2018, suprafață pe care primarul a proiectat inițial construirea unui hotel de 3 etaje cu 26 de camere, având în vedere potențialul turistic al zonei. Terenul este situat la mai puțin de 200 m de plajă.

Ulterior, edilul de la Constanța schimbă proiectul și în luna mai 2021 obține autorizație de construire pentru edificarea unei locuințe individuale formată doar din parter, investiție estimată de proiectant la 175.492 lei (aprox. 35.000 euro).

Deși finalizarea construcției era estimată pentru iulie 2023, casa a fost predată cu un an mai devreme.

Contracte din bani publici pe bandă rulantă

Pe lângă modificarea de nume în actul constitutiv al firmei, perioada 2021-2022 este marcată și de o creștere fulminantă a cifrei de afaceri a Millennium Development, bazată pe contracte publice.

Dacă în 2020 firma din domeniul construcțiilor înregistra o cifră de afaceri de 994.380 lei, în anul 2021 afacerile societății creșteau la 3,3 milioane lei, în timp ce anul trecut numai contractele publice au depășit pragul 6 milioane lei.

Cele mai importante contracte cu bani publici încheiate de Millennium Development în 2022 vizează lucrări atribuite de CERONAV, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Universitatea Ovidius, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța, Spitalul Clinic de Recuperare Eforie Nord, Consiliul Județean Constanța, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și mai multe unități militare din municipiu.

Fosta Millennium Games, actuala Millennium Development SRL a fost înființată în 2000, însă până în anul 2021 a derulat afaceri modeste bazate pe comerțul cu materiale de construcție. 

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza