JustițieFelicia Ovanesian a atacat în instanță PUZ-ul care prevede construirea de blocuri...

Felicia Ovanesian a atacat în instanță PUZ-ul care prevede construirea de blocuri pe taluzul Constanței

  • Prefectul și fostul administrator public al Constanței au contestat și prima autorizație de construire emisă în baza PUZ-ului controversat

Fostul administrator public al Constanței, Felicia Ovanesian, a contestat în instanță Planul Urbanistic Zonal (PUZ) în baza căruia primarul Vergil Chițac a eliberat o autorizație de construire și mai multe certificate de urbanism care vizează ridicarea de blocuri de până la 6 etaje de taluz și pe plaja orașului.

Potrivit legii, plajele și falezele mării sunt inalienabile și nu se poate construi pe ele.

Publicația noastră a semnalat la începutul acestui an că primarul Constanței a emis abuziv 12 certificate de urbanism pentru proiecte care vizează construirea de blocuri pe panta care desparte plaja de oraș, iar o parte dintre documentele de urbanism au fost eliberate în baza PUZ-ului pe care fostul administrator public l-a atacat săptămâna trecută.

De asemenea, pe lângă PUZ-ul care se desfășoară pe o suprafață totală de 32.700 mp de taluz și plajă, Ovanesian a contestat și autorizația de construire prin care omul de afaceri Constantin Chimișliu vrea să ridice un bloc de 6 etaje pe faleză.

Avocata Felicia Ovanesian va reprezenta în instanță mai mulți locuitori ai zonei Prelungirea Bucovinei.

Aceeași autorizație a fost atacată în instanță și de Prefectura Constanța, care ne-a transmis că Primăria Constanța a emis ilegal actul de urbanism. “Instanța de contencios administrativ a fost sesizată cu anularea autorizației de construire nr. 134/10.02.2023 ca urmare a controlului efectuat de către Inspectoratul de Stat în Construcții. În cadrul acțiunii de control, instituția publică menționată mai sus a identificat neconformități față de legislația în vigoare în materia autorizării lucrărilor la emiterea autorizației de construire”.

Având în vedere că în privința autorizației de construire atât acțiunea Prefecturii, cât și a Feliciei Ovanesian au același obiect, acesta din urmă a solicitat conexarea celor două dosare, după cum ne-a transmis fostul administrator public. 

Dacă autorizația lui Chimișliu afectează doar 700 mp din cele peste 3 ha vizate de PUZ, un alt proiect cuprins în planul urbanistic se întinde pe 9.515 mp de taluz și plajă.

Este vorba de certificatul de urbanism nr. 197 din 11.01.2023, prin care șeful filialei municipale PSD Constanța, Ion Dumitrache, încearcă să ridice un ansamblu de mai multe clădiri cu înălțimea de 20 metri. Primarul Constanței e eliberat acest certificat de urbanism fără să solicite beneficiarului obținerea avizelor Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (proprietarul de jure al terenului) și de la Comitetului Naţional al Zonei Costiere (CNZC), acorduri obligatorii în cazul oricăror intervenții în zona de coastă a Mării Negre, perimetru de protecție supus unor reglementări speciale. 

Proiectul șefului PSD Constanța, Ion Dumitrache

Apropierea dintre Chițac și Dumitrache este cunoscută pe plan local și a fost confirmată atunci când edilul i-a vândut șefului PSD o bucată de plajă în schimbul sprijinului politic (citește mai mult aici).

Un alt certificat de urbanism (nr. 751 din 10.03.2023) emis în baza PUZ-ului contestat de Ovanesian este vizează un teren de 3.000 mp pe taluz, unde firma Building Project & Plans, controlată printr-un offshore de Radu Mazăre și anturajul său, intenționează să ridice un bloc cu 4 etaje. Terenul figurează în dosarul retrocedărilor, în care ÎCCJ a dispus reîntoarcerea în bunului imobiliar în patrimoniul public.

207 din 17.01.2023 este numărul unui alt certificat de urbanism eliberat de Primăria Constanța în baza PUZ-ului aprobat de consilierii locali în 2020. Pe un teren de 1.700 mp de pe taluz luat în superficie de la Building Project & Plans, firma Litoral Urban Project a cerut aprobarea construirii unui imobil de 4 etaje. Și acest certificat de urbanism a fost emis de Chițac cu profunde hibe. În cazul acestui proiect Primăria Constanța nu a solicitat beneficiarului nici măcar avizul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, document elementar în urbanism. De asemenea, din document lipsesc avizele ABADL și CNZC, obligatorii și ele.

Al patrulea și ultimul proiect imobiliar care se bazează pe PUZ-ul de pe taluz se întinde pe suprafața de 2.723 mp și prevede blocuri cu înălțimea de 18 metri. Ca și în cazul proiectului anterior, beneficiarii acestuia sunt Building Project & Plans prin firma-paravan Litoral Urban Project. Certificatul de urbanism aferent 2010 din 19.07.2023 a fost eliberat la o distanță de trei luni după expirarea PUZ-ului contestat de fostul administrator public și a fost emis fără menționarea obținerii avizului CNZC.

Controversatul PUZ de pe taluzul Constanței a fost proiectat de Agorapolis, firma Mihaelei Pușnava, care în mandatul lui Vergil Chițac a câștigat contracte cu Primăria pe bandă rulantă.

Pentru a înțelege mai bine cum a ajuns taluzul să fie amenințat de betoane, amintim că începând cu anii 2000, Radu Mazăre a început să intabuleze abuziv cea mai mare parte din panta care desparte orașul de mare, cu complicitatea tacită a mai multor instituții guvernamentale.

Practic, Primăria Constanța a furat terenurile statului, suprafețe care într-un final au ajuns în sfera de interese a fostului primar. Pentru aceste fapte, Radu Mazăre a fost condamnat în 2019 la 9 ani de închisoare, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a României (ÎCCJ) a dispus recuperarea terenurilor și aducerea acestora la situația juridică anterioară.

Îți recomandăm și:

Urmărește-ne pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Doneaza