Arhitectul Radu Cornescu organizează în perioada 24 august – 15 septembrie o expoziție în aer liber care are ca temă ’’Dinamica urbană a Pieței Ovidiu’’, care va prezenta în fața Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța imagini ale dezvoltării pieței și împrejurimilor, din antichitate până în prezent.
Expoziția, care va dezvălui, printre altele, documente, imagini de epocă sau hărți, va debuta joi 24 august cu un vernisaj care va avea loc în Piața Ovidiu începând cu ora 18.
’’O filă din istoria antică a Constanței, vechiul Tomis, o reprezintă existența aici a poetului exilat de Roma, Publius Ovidius – Naso, cel care ne onorează, peste veacuri, prin denumirea acestei piețe în centrul căreia tronează statuia poetului realizată de sculptorul Ettore Ferrari.
Piața Ovidiu reprezintă vechea vatră a orașului în jurul căreia s-a dezvoltat timp de milenii, cetatea și orașul modern de astăzi. Ȋn această zonă a fost Agora grecească, mai apoi Forumul roman, fiind și centrul orașului turcesc Kustenge pe vremea Imperiului Otoman.
Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Dobrogea militează pentru păstrarea identității și autenticității peninsulei constănțene, a acestei zone de maximă importanță a Constanței, inclusiv a Pieței Ovidiu și dorește să participe activ la viața culturală a orașului. Prin această expoziție amplasată în aer liber, se prezintă publicului dezvoltarea sitului acestei piețe și împrejurimile ei, din antichitate și până în prezent, pe baza vestigiilor arheologice descoperite, a documentelor, a imaginilor de epocă și a hărților aflate în arhivele statului, în muzee, biblioteci sau colecții particulare’’, se arată într-un comunicat al arhitectului Radu Cornescu.