9 C
Constanța
sâmbătă, aprilie 17, 2021
Acasă Actualitate Exploatarea Lacului Siutghiol, arie protejată, oprită de judecători

Exploatarea Lacului Siutghiol, arie protejată, oprită de judecători

Lacul Siutghiol, este arie naturală protejată, făcând parte din Sit Natura 2000. Teoretic, lucrurile sunt cât se poate de clare, practic, zona lacului este plină de construcții și de gunoaie. Decizia magistraților nu este definitivă.

Primăria Constanța a primit spre administrare, prin Legea 42/2010, partea ce-i revenea din cuveta Lacului Siutghiol și a luciului de apă aferent, pentru a construi proiecte de dezvoltare locală în beneficiul turismului, finanțabile cu bani europeni prin POR 2007-2013. Și primăriile Năvodari și Ovidiu au primit părți din cuveta lacului și a luciului de apă.

„Nu există precedentul unui lac care să iasă din rețeaua de ape administrate de Apele Române spre administrare către un Consiliu Local. Aici vorbim de o lege dată cu dedicație din partea doamnei Udrea către domnul Mazăre. În nota de fundamentare, se motivează transferul, în vederea exploatării potențialului turistic al zonei, oferind oportunități de finanțare a unor proiecte de dezvoltare locală prin Programul Operațional Regional (POR) 2007-2013, adică fonduri europene nerambursabile”, spune senatorul Vergil Chițac.

Citește și: Malurile lacului Siutghiol au ajuns groapă de gunoi

Imediat, după intrarea în vigoare a Legii 42/2010, echipa condusă de Radu Mazăre, primarul municipiului la acea vreme, consiliul local dă o hotărâre prin care se permite închirierea luciului de apă pentru activități de agrement, divertisment, culturale și sportive.

Lacul Siutghiol este arie naturală protejată, inclusă în rețeaua ecologică Natura 2000, iar exploatarea sa nu se poate face decât în condiții speciale.

„Hotărârea de închiriere a lacului a fost adoptată în lipsa unor documente obligatorii potrivit legii, adică autorizație de gospodărire a apelor și o evaluare a impactului asupra mediului realizată de autoritatea competentă în domeniu. Avizul de mediu nu a fost niciodată solicitat, deși unele din activitățile propuse, desfășurate în condiții improprii, pot genera poluarea lacului sau deteriorarea habitatelor sau perturbarea speciilor”, spun cei de la Asociația „Constanța Altfel”, asociație care a atacat în instanță hotărârea consiliului local și a obținut anularea ei.

Decizia nu este definitivă.

Cele mai populare

Ce foști parlamentari dobrogeni își vor pensiile speciale înapoi. Au deschis procese în instanță

Un fost parlamentar primea minimum 2.131 de lei pe lună pentru un mandat de patru ani. Cei care au avut de la trei mandate...

Două noi investiții în rețele de apă și de canalizare pentru locuitorii din zona de sud a litoralului

RAJA SA a semnat astăzi – 16 aprilie 2021, două noi contracte de lucrări, CL 41 și CL 46, prevăzute în amplul Proiect Regional...

Miercuri, localitatea 23 August și stațiunile Olimp și Neptun vor rămâne fără apă

Pentru executarea unor lucrări de reabilitare și sectorizare, la nivelul Gospodăriei de apă - Tatlageac, RAJA SA va întrerupe furnizarea apei potabile miercuri –...

Trafic îngreunat în zona Tomis III din Constanța

Pentru executarea lucrărilor de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 600 mm, de pe bd. Tomis nr....

Recent Comments