26.4 C
Constanța
sâmbătă, mai 28, 2022
AcasăActualitateAsociația Urbaniștilor: Dublarea rândurilor de stâlpi pe trotuarele Constanței, o soluție cel...

Asociația Urbaniștilor: Dublarea rândurilor de stâlpi pe trotuarele Constanței, o soluție cel puțin bizară

Foto/text: Gabriel Botezatu

Soluția Primăriei Constanța de a amplasa două rânduri de stâlpi pe trotuare este cel putin bizară și ridică probleme de deplasare a pietonilor, a persoanelor cu dizabilități și mamelor cu copii, este concluzia expertului în planificare strategică și inovare urbană Sabina Leopa, vicepreședinte al Asociației Urbaniștilor din România.

Acesta face referire la decizia administrației locale din Constanța de a instala două rânduri de stâlpi pe trotuarele orașului, cu scopul, spun reprezentanții primăriei, de a împiedica parcarea mașinilor pe calea pietonală.

Însă, se pare că soluția are exact efectul opus, respectiv limitarea mobilității pietonilor pe trotuarele, care pe porțiuni importante, sunt oricum înguste.

„Soluția ridică nenumărate probleme de deplasare pietonilor, nu este prietenoasă în special cu persoanele cu dizabilități și mame cu copii. Din punctul meu de vedere, este complet greșită”, a declarat pentru Dobrogea Live reprezentantul Asociației Urbaniștilor.

În opinia ei, cea mai simplă și eficientă soluție este scoaterea bolarzilor și instituirea restricției de parcare cu ridicare mașini.

„Instituirea restricției de parcare ar aduce și resurse la buget, însă este un efort pentru primărie, ADP sau cine se va ocupa de gestionarea situației. Probabil că le-a fost mai simplu să achiziționeze bolarzii decât să implementeze o măsură cu un efort mic pe termen lung, dar cu un câștig net atât pentru primărie cât și pentru locuitori”, a adăugat expertul urbanist.

La rândul lor, contactați de Dobrogea Live, reprezentanții primăriei susțin că aceasta este soluția viabilă pentru a bloca accesul mașinilor pe trotuare, drept pentru care administrația locală a decis dublarea rândurilor de stâlpi și pe alte artere importante ale orașului de la malul mării.

Astfel, reprezentanții administrației locale spun că este doar o problemă de perspectivă vizuală, a unghiului din care privești trotuarul.

„Stâlpii sunt dublați doar în dreptul zonelor de intrare pentru autovehicule în curți/garaje, pentru că, în situațiile în care nu s-a utilizat această variantă, conducatorii auto au folosit zona de acces pentru a intra cu mașina pe trotuar. Dacă veți privi din stradă cum sunt pozitionați stâlpisorii, și nu din acest unghi, veți intelege cu ușurință situația”, a explicat Adriana Deoancă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța.

Stâlpii din imagine sunt amplasați pe trotuarele de pe strada Poporului, însă reprezentantul administrației locale a spus că de acest tip de amenajări urbane beneficiază și zone precum Baba Novac, Burada și Portiței.

Subiectul amplasării necorepunzătoare sau excesive a deja celebrilor „stâlpișori” din Constanța a stârnit nenumărate reacții negative ale locuitorilor, care spun că instalarea bolarzilor nu este altceva decât “un alt tun dat să încaseze bani cine trebuie”.

Dacă te numeri perintre cei care s-au întâlnit cu situații absurde legate de amenajarea urbană, sau dimpotrivă, apreciezi anumite măsuri, nu ezita să ne scrii.

Cele mai populare

Recent Comments