Politică„Este un dezastru”. Deputatul Bogdan Bola desființează proiectul imobiliar al celor de...

„Este un dezastru”. Deputatul Bogdan Bola desființează proiectul imobiliar al celor de la Alezzi

Orașul Constanța trebuie să se dezvolte sănătos, iar investitorii imobiliari trebuie să înțeleagă că nu pot construi după bunul plac, spune Bogdan Bola, deputat Forța Dreptei, indicând că un astfel de caz este proiectul din zona Pescărie pe care un dezvoltator vrea să-l realizeze. Aici, compania Alezzi vrea să construiască 7 turnuri înalte cu apartamente, aparthotel, hotel, spații comerciale și peste 2.900 de locuri de parcare.

Dobrogea Live a arătat că în 2023 Primăria Constanța a emis, la solicitarea Alezzi, un certificat de urbanism care reprezintă primul pas spre construirea cartierului între Mamaia și Constanța. certificatul de urbanism a fost eliberat de primărie în baza unui PUZ aprobat de municipalitate în 2007 și modificat în 2009 prin Hotărâri de Consiliu Local care nu menționează un termen de valabilitate al planului urbanistic, deși Legea 350/2001 prevede ca orice PUZ să aibă un interval de expirare.

Alezzi este o companie deținută de familia Zelca din Constanța

Citește și: Nereguli grave la Autoritatea Navală Română. Ce a descoperit Corpul de control al premierului

„Proiectul este unul faraonic, dar care nu ar face altceva decât să sufoce un cartier întreg și să blocheze intrarea în stațiunea Mamaia. Eu și colegii mei de la Forța Dreptei Constanța ne opunem unui astfel de proiect realizat în acea zonă și sperăm că municipiul nostru nu a ajuns totuși un sat fără câini, cu autorități care să semneze avize și autorizații fără să se gândească la viitorul acestui oraș”, spune Bogdan Bola.

Deputatul arată o serie de probleme legate de acest proiect imobiliar:

  • Investitorul își propune să înghesuie cel puțin 7 clădiri înalte de până la 37 de etaje pe un teren de 34.000 de metri pătrați. Proiectul presupune realizarea a 2.900 de locuri de parcare, cifră pe care o considerăm nerealistă din start. Cele 2.900 de locuri de parcare, doar ele, fără drumuri de acces, ar ocupa 33.350 de metri², adică, aproape tot terenul disponibil.
  • Rezultă, așadar, că locurile de parcare vor fi incluse în suprafața construită anunțată a fi de 105.000 de metri². Rezultă că 1/3 din suprafața construită va fi alocată locurilor de parcare. Cu siguranță că nu poate fi vorba despre așa ceva și nici nu au intenția asta…
  • Deși în randări dezvoltatorul prezintă un port (zonă marină) amenajat chiar în fața coloșilor pe care vor să-i construiască, în realitate așa ceva nu este posibil deoarece acel teren nu le aparține lor, ci statului Român, administrator fiind Apele Române prin ABADL. Or, ABADL nu amenajează marine sau porturi..! Și pentru că avem primar leneș, nici administrația locală nu a solicitat în vreun fel să ia în administrare zona…
  • Mai este un aspect foarte important care trebuie luat în considerare când unii visează la distrugerea unei zone: terenul de fundare al „peninsulei” de la pescărie este un teren de umplutură așezat peste un perisip, instabil. Ar necesita, așadar, în cel mai bun caz, o temeinică consolidare a fundațiilor pentru a îndeplini cerințele seismice și de stabilitate, mai ales că se dorește un regim de înălțime de maxim 37 de etaje.
  • În plus, să nu uităm că proximitatea față de mare este reglementată de O.U.G.202/2002, care interzice orice fel de construcții definitive pe toată lungimea litoralului pe o fâșie de teren lată de 50-150 m măsurați de la linia cea mai înaintată a marii, în funcție de lățimea zonei costiere. Această interdicție se aplică, de asemenea, construcțiilor provizorii, cu excepția celor pescărești, precum și caravanelor sau structurilor de primire turistice cu funcții de cazare.
  • Poate de aceea (ca să ocolească legislația) investitorul folosește termenele de aparthotel sau hotel pentru proiect, deși, în realitate acolo vor fi numeroase apartamente ce se vor vinde.Vă dați seama ce înseamnă blocuri de 37 de etaje situate pe malul mării? Din punct de vedere peisagistic este un dezastru. Vei merge pe bulevardul Mamaia și vei vedea doar ziduri deoarece orizontul va fi închis.
    Un astfel de proiect imobiliar indică o concentrare foarte mare de persoane într-un spațiu restrâns, de doar 150 pe 250 de metri, practic închis pe 3 laturi, cu acces printr-un singur drum, un scenariu foarte complicat în situații de urgență, cum ar fi un incendiu care împiedică pe de o parte accesul și desfășurarea echipajelor de intervenție, și pe de cealaltă parte ar face aproape imposibilă auto-evacuarea persoanelor.

„O ultimă întrebare pun, una retorică.. oare încercările, din ultimul an, de a goni pescarii de pe plaja de la Pescărie de către Primărie au legătură cu acest proiect imobiliar. Rămâne de văzut în curând…”, mai spune Bogdan Bola.

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: