CulturăErwin Şimşensohn: „Constanța are potențialul ca în 9 sau 10 ani să...

Erwin Şimşensohn: „Constanța are potențialul ca în 9 sau 10 ani să candideze la titlul de Capitală Europeană a Culturii”

Erwin Şimşensohn, directorul general al Teatrului de Stat Constanța, spune că municipiul Constanța ar putea candida, peste 9 sau 10 ani, la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Declarațiile sale au fost făcute în cadrul conferinței de presă prilejuite de deschiderea celei de-a treia ediție a Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului-SEAS 2024.

Această titulatură creează premisele unei dezvoltări și a unei expuneri extraordinare. Mi s-a spus că este un vis utopic, dar sunt absolut convins că orașul are potențialul de a atinge acest lucru. Dacă ne gândim la moștenirea etnică, patrimoniul construit, transformarea unor spații în spatii culturale, resursa umana extraordinară, avem toate șansele”, spune directorul Teatrului de Stat Constanța.

Erwin Şimşensohn arată că, pentru a putea candida la un astfel de titlu trebuie îndeplinită o condiție deosebit de importantă: „toate păturile societății să fie împreună. Dacă vom visa împreună acest lucru, putem realiza. Aș vrea să visăm împreună, iar SEAS să fie un pas spre acest obiectiv”.

Citește și: Erwin ȘIMȘENSOHN: „Constănțenii merită un Teatru Național. Dobrogea, singura regiune istorică din România care nu are un teatru dramatic național”

Ce înseamnă proiectul Capitală Europeană a Culturii

Lansată în 1985, la inițiativa ministrului grec al culturii, Melina Mercouri, acţiunea „Capitale Europene ale Culturii” s-a dezvoltat într-unul dintre cele mai ambițioase proiecte culturale din Europa și a devenit una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate acțiuni ale Uniunii Europene, se arată pe site-ul Ministerului Culturii.

Din 1985, peste 60 de orașe din Europa au deținut titlul de Capitală Culturală Europeană.

Candidaturile depuse sunt analizate pe baza unui set de criterii stabilite la sfârșitul unei etape de preselecție de către un grup de experți independenți în domeniul culturii sau al dezvoltării orașelor bazate pe cultură. Comitetul convine asupra unei liste scurte de orașe, cărora li se cere apoi să depună cereri mai detaliate.

Capitalele europene ale culturii sunt desemnate oficial cu patru ani înainte de anul propriu-zis. Această perioadă lungă de timp este necesară pentru planificarea și pregătirea unui eveniment atât de complex.

Titlul este o oportunitate excelentă pentru:

  • Regenerarea orașelor
  • Creșterea profilului internațional al orașelor;
  • Îmbunătățirea imaginii orașelor în ochii propriilor locuitori
  • Insuflarea unei noi vieți în cultura unui oraș
  • Stimularea turismului

Mai multe informații despre modul în care sunt alese orașele poți afla de AICI

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: