Pe 30 octombrie 2024, Florin Mitroi (PNL) a organizat o ședință în care și-a prezentat „echipa” cu care va conduce Consiliul Județean Constanța. Dobrogea Live va prezenta în perioada următoare cine sunt cei care fac parte din „echipa Mitroi”, istoricul lor, competențele și interesele. Inițiativa noastră a debutat cu Gianina Topolov, declarată incompatibilă de ANI, numită de Mitroi director adjunct al Asociației de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța (ADD), dar și consilieră personală a președintelui CJ. Acum vi-l prezentăm pe Gabriel-Felician Croitoru care, oficial, a plecat din SRI la finalul lunii decembrie 2023 (prin pensionare). Omul serviciilor a devenit, după numai 10 luni, consilierul personal al președintelui Florin Mitroi.
„Domnul Croitoru, un iubitor de istorie, de Dobrogea noastră, vine consilier pe probleme de istorie, situri și așa mai departe … să descoperim Dobrogea. Am să fiu foarte transparent: domnu s-a pensionat de la SRI (Serviciul Român de Informații n.red.)… Oamenii care sunt ai DNA, ai serviciilor, nu vorbesc”, așa a sunat prezentarea făcută de Florin Mitroi noului consilier „pe probleme de istorie” – Gabriel Felician Croitoru.
Oamenii serviciilor nu vorbesc, dar nici Florin Mitroi nu vorbește deoarece nu a dorit să răspundă întrebărilor „Dobrogea Live” legate de relația sa cu ofițerul SRI Croitoru, de modul în care l-a cunoscut, cum a reușit să-i aprecieze competențele, cum l-a recrutat ca și consilier personal la numai 10 luni după ce ofițerul SRI a părăsit, oficial, sistemul de informații.
Consiliul Județean Constanța ne-a comunicat totuși CV-ul lui Gabriel-Felician Croitoru și câteva informații referitoare la noile sale atribuții.
Fostul ofițer SRI, angajat cu jumătate de normă consilierul lui Mitroi
Conform unui răspuns primit la solicitarea Dobrogea Live, CJC susține că Gabriel Felician Croitoru este „angajat în funcția contractuală de execuție vacantă de consilier la Cabinetul Președintelui Consiliului Județean Constanța (Florin Mitroi n.red.)”.
Citește și: Fost șef SRI Constanța, „consilier” al Primăriei Murfatlar. A încasat peste 180.000 de lei din consultanță
Consiliul Județean Constanța spune că ofițerul SRI, în rezervă, a fost angajat pe o perioadă determinată, cu timp parțial, respectiv 1/2 din normă întreagă şi va beneficia de un salariu de bază de 5.038 lei, la care se adaugă sporul pentru condiții de muncă vătămătoare în cuantum de 5% proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară şi indemnizația de hrană de 174 lei lunar pentru timpul efectiv lucrat în luna anterioară.
Cine este ofițerul SRI Gabriel-Felician Croitoru
Conform CV-ului fostului angajat al Serviciului Român de Informații (SRI), Gabriel-Felician Croitoru are 50 de ani, iar ultimii 22 de ani (2001-2023) i-a activat în cadrul SRI Constanța (UM 0764) ca ofițer de informații.
Înainte să devină „om al serviciilor”, Gabriel Croitoru a fost profesor de istorie în satul Nisipari (jud. Constanța), în perioada 1998-2001 și profesor de istorie timp de un an (1997-1998) la Grupul Școlar Industrial Materiale de Construcții Medgidia (jud. Constanța).
Citește și: Florin Mitroi (PNL) și-a început campania electorală cu o minciună
Gabriel Croitoru este doctor în Istorie al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (2010-2015), susținând teza de doctorat „Giurgiu în perioada administrației otomane (secolele XV-XIX)”. Este licențiat în Istorie (1992-1997) al Facultății de Istorie și Științe Administrative din cadrul Universității Ovidius Constanța, membru al Institutului de Turcologie și Studii Central-Asiatice (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca) și membru al Ligii Navale Române.
Gabriel-Felician Croitoru a scris patru cărți și peste 150 de articole și studii de istorie în țară și străinătate.
Ce spune SRI
Serviciul Român de Informații a transmis, la solicitarea Dobrogea Live următorul punct de vedere cu privire la angajarea unui fost ofițer al serviciului: „cadrele militare trecute în rezervă beneficiază în calitate de cetățeni de drepturile și libertățile consacrate și garantate prin Constituție și prin alte legi și au obligațiile prevăzute de acestea”.
Mai departe SRI spune că „Fără a exista interdicții exprese ale legiuitorului, acestea trebuie să-și exercite drepturile şi libertățile constituționale cu bună-credință, fără să încalce drepturile şi libertățile celorlalți. Pe cale de consecință, încălcarea normelor instituite de lege constituie singurul temei legal al angajării unei eventuale răspunderi juridice, inclusiv în cazul cadrelor militare în rezervă.”
Citește și:
cum de nu a mai fost o domniță numită pe post ??!
vremuri noi, tot noi.