16.4 C
Constanța
marți, septembrie 28, 2021
AcasăPoliticăDumitru Caragheorghe: Constanța are șansa să se întoarcă cu fața la mare

Dumitru Caragheorghe: Constanța are șansa să se întoarcă cu fața la mare

Dumitru Caragheorghe, consilier local din partea USR Constanța, vorbește despre demersurile administrației locale și ale Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral pentru delimitarea zonei costiere a falezei nord.

Faleză din nordul orașului a fost o țintă a dezvoltatorilor imobiliari în ultimii 20 de ani. Construcțiile, în mare parte haotice, s-au întins până spre plajă, deși acolo ar trebui să existe o zonă costieră.

„Linia falezei de nord a Constanței a suferit în ultima sută de ani modificări importante urmare dezvoltării urbane, din păcate în cele mai multe cazuri, aceasta neținând cont de aspecte peisagistice sau de confort comunitar”, spune Dumitru Caragheorghe.

Consilierul local prezintă istoria acestei zone care în hărțile din perioada Primului Război Mondial cuprindeau un bulevard larg la malul mării denumit Principesa Ileana, o șosea-promenadă de coastă, aceasta nefiind însă și definitiv realizată.

Apoi, în perioada comunistă, „orașul se întoarce cu spatele la mare”, se realizează îndiguiri, pe locul fostului bulevard din vechiul proiect, se ridică blocuri și se depozitează pământ, țărmul avansând în mare.

„În ultimii 20 de ani avântul imobiliar ia cu asalt aceste zone câștigate în detrimentul mării și apar blocuri construite chiar in buza mării. S-a realizat acest lucru prin omiterea faptului că zona costieră aparține de drept statului român”, spune Dumitru Caragheorghe.

Astfel, arată consilierul local, un demers necesar pentru apărarea proprietății publice este delimitarea zonei costiere a falezei de nord-est a orașului, demers care, odată realizat, „ar pune sub serioase semne de întrebare multe dintre intervențiile imobiliare asupra acestei zone din ultimele două decenii.”

Soluția pentru acest lucru stă în colaborarea dintre instituții și voința politică, iar în acest sens a avut loc o întâlnire între reprezentanții Primăriei Constanța și cei al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, „începând un demers logic de rescriere a zonei costiere locale”, adaugă Dumitru Caragheorghe.

Citește și:

Președintele USR Constanța acuză Biserica de „imixtiune politică” în cazul AUR

Malurile lacului Siutghiol au ajuns groapă de gunoi

Cele mai populare

Recent Comments