JustițieDosarul de corupție al IPS Teodosie, amânat trei luni. Judecătorii de cameră...

Dosarul de corupție al IPS Teodosie, amânat trei luni. Judecătorii de cameră preliminară vor decide în septembrie dacă începe sau nu procesul

În data de 7 mai 2024, procurorii DNA constanța l-au trimis în judecată pe Teodosie Petrescu (arhiepiscopul Tomisului) pe care îl acuză de săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Alături de ierarh este trimis în judecată și preotul Ilie Petre, consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului. Părintele este acuzat de complicitate la cumpărarea de influență. Dosarul este pe rolul Curții de Apel Constanțacameră preliminară.

Citește și: Procurorii DNA, despre dosarul arhiepiscopului Teodosie: „Înregistrările sunt deosebit de relevante”

Avocatul Adrian Cuculis a anunțat că la termenul de luni, 17 iunie, au fost invocate cereri și excepții în sensul eliminării din dosarul procurorilor atâta înregistrărilor puse la dispoziția Parchetului de către fostul preot Petrică Leașcu, dar și eliminarea din dosar a unor procese verbale de redare întocmită de către procurori.

Instanța de cameră preliminară a decis să acorde termen peste trei luni (11.09.2024, ora 09:00), pentru a da posibilitatea părţilor de a lua la cunoştinţă de conţinutul înscrisurilor depuse la dosarul cauzei.

Procurorii DNA Constanța s-au sesizat din oficiu în urma investigației jurnalistice publicată de Recorder„Din cuprinsul reportajului rezultă că martorul Petrică Leașcu s-a prezentat la Arhiepiscopia Tomisului, unde a luat legătura cu inculpatul Petrescu Teodosie căruia i-a comunicat că, prin intermediul influenței pe care o are asupra funcționarilor de la conducerea Secretariatului de Stat pentru Culte (SSC), poate obține de la această autoritate suma de 800.000 lei, care urma să acopere costurile cu reabilitarea unor clădiri din patrimoniul arhiepiscopiei. În schimbul acestui serviciu, inculpatul și martorul s-au înțeles ca cel dintâi să îi dea secundului un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urma să o obțină prin traficarea influenței”, descriu procurorii DNA situația.

Citește și: După ce a „pierdut șansa” de a fi profesor, pensionarul Teodosie cere 158.000 de lei de la Universitatea Ovidius Constanța

Conform actului de trimitere în judecată, consultat de Dobrogea Live, anchetatorii susțin că Teodosie „a organizat o întâlnire între martor și coinculpatul Ilie Petre, în cadrul căreia s-au reiterat aspectele privind cumpărarea presupusei influențe a martorului, dar s-au și stabilit premisele pentru efectuarea plății de către arhiepiscopie către martor a procentului de 20% reprezentând prețul influenței traficate, precum și modalitatea în care această plată avea să fie disimulată sub forma unor relații comerciale fictive.”

Mai mult, procurorii DNA Constanța consemnează că înregistrările predate de Petrică Leașcu organelor de urmărire penală sunt deosebit de relevante.

În același rechizitoriu, DNA explică de ce nu s-a exercitat acțiune penală și împotriva martorului petrică Leașcu, cel care a realizat filmările și care i-a propus arhiepiscopului toată „afacerea” pe care Teodosie a numit-o „mană cerească”.

Citește și: CNATDCU a decis că a plagiat, Teodosie l-a binecuvântat. Profesorul plagiator care susține examenul de abilitare la Teologia din Constanța

„Pe de o parte, este cert că fapta martorului îndeplinește condițiile de tipicitate obiectivă ale infracțiunii de trafic de influență. Pe de altă parte însă, martorul nu a acționat cu forma de vinovăție prevăzută de lege în cazul infracțiunii menționate, respectiv intenția directă. Dimpotrivă, martorul a acționat fără vinovăție, ca parte a unui demers jurnalistic al cărui scop era acela de a demasca actele de corupție din cadrul BOR. Nu numai că martorul nu se bucura de o influență reală asupra funcționarilor SSC și se prezentase sub o identitate nereală și ca reprezentant al unei societăți inexistente, dar el purta tehnică de înregistrare furnizată de o publicație de investigații al cărei colaborator era și procedase în același fel și în același scop și cu alți prelați ai BOR, cu scopul de a prezenta publicului larg presupuse fapte de corupție comise de aceștia”, se arată în rechizitoriu.

Citește și: ÎPS Teodosie, disperat să rămână profesor universitar titular. Ultimele manevre de la Teologie

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: