Luni, 31 iulie, în sala de Consiliu a Facultății de Teologie, din cadrul Universității Ovidius Constanța, conferențiarul universitar Cristian Vasile Petcu va susține examenul de abilitare. Cristian Petcu este celebru după ce a fost prins că a plagiat teza de doctorat în Teologie, exact domeniul în care acum vrea să ajungă îndrumător de doctorate.
„Un plagiat ce nu poate fi trecut cu vederea”
Consiliul General al CNATDCU a validat în ședința din data de 18.07.2018, cu 38 voturi ”pentru”, din totalul de 51 voturi rezoluția de retragere a titlului științific de doctor în Teologie pe numele Petcu Cristian Vasile, pentru teza de doctorat cu titlul ”Organizarea Bisericii Ortodoxe Române în perioada interbelică (1918-1940)” și conferit prin Ordinul Ministrului nr. 5729/24.11.2010. În 27 decembrie 2018, CNADCU a emis decizia de retragere a titlului de doctor în Teologie.
În iunie 2019, după ce profesorul Petcu a contestat decizia CNATDCU, iar contestația a fost respinsă, ministrul Educației de la acea vreme – Ecaterina Andronescu – a semnat Ordinul prin care s-a retras titlul de doctor în Teologie lui Petcu Cristian Vasile.
„Teza în Teologie este un plagiat care nu poate fi trecut cu vederea”, a notat comisia CNATDCU care a analizat plagiatul. Și Comisia de Etică a Universității din Craiova a observat că „domnul Cristian Petcu a săvârșit în mod deliberat și repetativ peste 100 de acte de plagiat și autoplagiat care se regăsesc în toate capitolele tezei”.
Cristian Petcu a susținut în anul 2009 și un doctorat în Istorie, la Universitatea „Valahia” din Târgoviște. Și această teză, intitulată „Guvernarea Miron Cristea” a făcut obiectul unei sesizări CNATDCU. În cazul acesteia, comisia care a analizat teza a depistat un număr de 105 fragmente sunt preluate ad litteram din diferite surse, fără utilizarea ghilimelelor, dar cu citarea sursei, sau sunt fragmente la care interveția autorului este nesemnificativă; un număr de 18 fragmente sunt preluate ad litteram din surse fără indicarea sursei; lucrarea abundă în trimiteri la pagini greșite, deși sursa este citată; cel puțin 10 trimiteri la notele de subsol nu au legătură cu ideea susținută în text.
Cu toate acestea, concluzia CNATDCU în cazul tezei de doctorat în Istorie a fost că „prezintă numeroase deficiențe metodologice, erori de citare, autorul preluând în exces fragmente din diferite surse, fără a utiliza ghilimelele, dar făcând trimitere în notele din subsol la opera de unde a preluat informația. Din acest punct de vedere, autorul se abate de la standardele de calitate și de la etica profesională. Prin urmare, considerăm că se impune revizuirea tezei de doctorat, prin completarea surselor bibliografice și respectarea normelor științifice specifice domeniului istorie”.
Citește și: Cine sunt preoții plagiatori pe care-i apără ÎPS Teodosie. „Calculatorul este acuzat”
„Îndeplinesc toate condițiile legale”
Cu toate că doctoratul în Teologie a fost retras prin Ordin al ministrului Educației, iar doctoratul în Istorie dovedește că autorul se abate de la standardele de calitate și de la etica profesională, Cristian Petcu notează în CV-ul depus în vederea abilitării (document postat pe site-ul oficial al Universității Ovidius) că este doctor în Teologie (2010), specializarea Drept Canonic. Cu alte cuvinte, el declară în CV că doctoratul îm Teologie (domeniu în care dorește să se abiliteze) ar fi valid.
Pentru a lămuri situația, reporterii Dobrogea Live i-au solicitat acestuia un punct de vedere. „Da, îndeplinesc absolut TOATE condițiile legale, chiar și pe cele morale, de a deveni conducător de doctorate, după o muncă asiduă, de aproape trei decenii, în slujba Bisericii și învățământului teologic românesc”, a transmis Cristian Petcu. Insistând cu întrebarea dacă este sau nu doctor în Teologie în acest moment, Petcu nu a oferit un răspuns clar.
Dobrogea Live a solicitat și Universității Ovidius din Constanța un punct de vedere cu privire la această situație, dar, deocamdată, nu am primit niciun răspuns. Rectorul Dan Marcel Iliescu ne-a transmis că Universitatea a cerut profesorului Petcu informații referitoare la acest caz.
Citește și: ÎPS Teodosie NU va fi mitropolit. Patriarhia Română: Este o ambiție personală, nu o necesitate misionară
„Doamne, dă bine”
Comisia de abilitare, care va cerceta dosarul lui Cristian Petcu este compusă din Pr. Prof. Univ. Dr. Viorel Sava – Universitatea Al. Ioan Cuza din Iași; Prof. Univ. Dr. Rotaru I. Ioan-Gheorghe – Universitatea din București; Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Rus – Universitatea Aurel Vlaicu din Arad.
„Dobrogea Live” a cerut puncte de vedere de la toți cei trei profesori. Doar profesorul Constantin Rus a dorit să vorbească cu noi.
„Habar n-am. Nu știu despre plagiat. Vom vedea. Eu acum aflu. Habar n-am. Aștept să văd și eu CV-ul. Deocamdată sunt doar în comisie, n-am primit nimic deocamdată. Sunt în trafic. Mulțumim de informație. Doamne, dă bine!”, a spus profesorul Constantin Rus.
Cristian Petcu, trei zile secretar general al ICR
În 8 noiembrie 2019, Cristian Vasile Petcu, care a fost susținut de PNL și pentru consiliul de administrație al TVR, a fost numit secretar general al Institutului Cultural Român, chiar dacă avea o decizie definitivă de plagiat în teza de doctorat în Teologie. După ce scandalul numirii a devenit public, Petcu a fost revocat din funcție după numai trei zile.
Pe data de 8 iulie 2022, printr-un Ordin privind COMPONENȚA NOMINALĂ a Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare și Inovare al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării cu atribuții pentru activitatea de cercetare-dezvoltare și inovare, al ministrul Sebastian-Ioan Burduja, Petcu a fost numit membru în Comisia 6 – Științe umaniste, patrimoniu și identitate culturală.
Cristian Petcu a mai ocupat diferite funcții publice, conform CV-ului său. Astfel, timp de o lună (mai-iunie 2021), a fost producător la TVR, a fost consilier în cadrul Ministerului Economiei (mai 2020-iunie2021), membru în CA al Televiziunii Române (2018-2021), director general al Institutului Național al Patrimoniului (2012-2013) și altele.
În clipa de față, Cristian Petcu este conferențiar universitar la Facultatea de Teologie din Constanța, facultate care funcționează sub directa coordonare și binecuvântare a IPS Teodosie, așa cum ierarhul a declarat în fața instanțelor de judecată atunci când a încercat să rămână profesor chiar după ce a fost pensionat forțat.