După ce judecătorii l-au pensionat definitiv pe Teodosie, ierarhul Tomisului, care a fost și profesor universitar, continuă să se judece cu Universitatea Ovidius din Constanța. De data aceasta a intentat un proces din care speră să obțină 158.000 de lei pentru „repararea prejudiciului”.
Pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat un dosar civil în care Teodosie Petrescu solicită „obligarea pârâtei Universitatea Ovidius Constanța la repararea prejudiciului cauzat prin refuzul nejustificat de a soluționa Cererea nr. 10126/03.08.2021”, prin care Teodosie a cerut prelungirea calității de cadru didactic titular în anul școlar 2021/2022, deși depășise vârsta de pensionare (65 de ani). Ca atare, ierarhul spune că prejudiciul este în valoare de 158.000 de lei, compus dintr-o parte materială (lipsa șansei ca prin acea cerere să continue să fie titular) și dintr-o latură morală (atingerea adusă reputației și numelui).
Inițial, în cererea de chemare în judecată, Teodosie a cerut Tribunalului Constanța să anuleze Hotărârea Senatului UOC prin care nu i s-a prelungit calitatea de titular, să oblige UOC să-l reintegreze la catedră și altele. Toate aceste cereri au fost judecate deja în procesul pe cate Teodosie l-a pierdut definitiv în ianuarie 2023. Atunci, Curtea de Apel Constanța a anulat în parte Hotărârea Senatului, dar a arătat că că legiuitorul nu obligă instituțiile de învăţământ superior să menţină calitatea de titular a cadrelor didactice care împlinesc vârsta de 65 de an ci, din contră, lasă la latitudinea instituţiilor de învăţământ superior atributul de a decide menţinerea calităţii de titular, după o metodologie adoptată de Senatul Universității.
Citește și: Profesorul Teodosie Petrescu, pensionat definitiv și de Justiție. Universitatea „Ovidius” a procedat corect
Dându-și seama că deschide un proces care a fost judecat deja, Teodosie a revenit și a renunțat la toate capetele de cerere, mai puțin la cel prin care solicită 158.000 de lei pentru repararea prejudiciului.
Teodosie spune că „a pierdut șansa” de a rămâne la catedră
În cererea de chemare în judecată, IPS Teodosie explică faptul că prejudiciul material constă în „pierderea șansei de a realiza scopul urmărit prin formularea Cererii nr. 10126/03.08.2021, respectiv de a beneficia, în continuare, de prelungirea calității de cadru didactic în anul universitar 2021/2022”.
Avocata lui Teodosie notează că „pierderea șansei” este o instituție relativ nouă în dreptul românesc, față de care judecătorii și profesorii de drept sunt reticenți, deoarece subiectul este unul controversat.
Teodosie își fundamentează solicitarea de a obține un prejudiciu prin faptul că judecătorii Curții de Apel Constanța care s-au pronunțat definitiv în cazul său în procesul precedent au notat că „Este nejustificat refuzul de soluționare a unei cereri de prelungire a activității după împlinirea vârstei de 65 de ani, în sens pozitiv sau negativ (…) În lipsa unui număr suficient de titulari pentru acoperirea normelor, o cerere poate fi respinsă pentru alte considerente, cum ar fi lipsa resurselor financiare ori un management orientat spre angajarea unor titulari pe termen lung, însă toate aceste elemente trebuie prevăzute într-o Metodologie, în caz contrar respingerile pot fi suspectate de arbitrariu”, spuneau judecătorii în ianuarie 2023.
Astfel, Teodosie crede că UOC nu „i-a dat șansa” de a primi un răspuns pozitiv.
În schimb, Universitatea Ovidius a depus o întâmpinare la cererea de chemare în judecată prin care solicită respingerea acesteia invocând autoritatea de lucru judecat. Apoi, Universitatea arată că imediat după sentința Curții de Apel Constanța Senatul a adoptat, în mai 2023, o Hotărâre în urma căreia Cererea lui Teodosie a fost respinsă cu 50 de voturi.
Cum l-a pensionat UOC pe Teodosie
ÎPS Teodosie a împlinit 65 de ani în decembrie 2020, dar a solicitat Universității prelungirea calității de profesor titular până la finalul anului universitar 2020/2021, lucru care s-a şi întâmplat. Apoi, în vara anului 2021, episcopul nu s-a pensionat, ci a solicitat UOC să-i prelungească din nou această calitate de profesor titular şi pentru anul şcolar 2021/2022.
Citește și: ÎPS Teodosie, disperat să rămână profesor universitar titular. Ultimele manevre de la Teologie
Doar că, de această dată, Universitatea i-a refuzat cererea invocând articolului 289 alineatele 1 şi 6 din Legea Învăţământului: „(1) Personalul didactic şi de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani. (6) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul în care instituţiile de învăţământ superior nu pot acoperi normele cu titulari, pot hotărî menţinerea calităţii de titular în învăţământ şi/sau în cercetare, cu toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din această calitate, pe baza evaluării anuale a performanţelor academice, după o metodologie stabilită de senatul universitar”.
În baza acestui articol de lege, Senatul UOC a adoptat o decizie în luna iulie 2021 prin care a decis că în absenţa metodologiei prevăzute de Legea 1/2011, „nu se poate da curs solicitărilor cu privire la menţinerea calităţii de titular după vârsta pensionării”.
Această Hotărâre a Senatului UOC i-a fost transmisă ÎPS Teodosie când acesta a cerut, în august 2021, prelungirea calității de profesor titular. Ierarhul a subliniat, în recursul formulat la Curtea de Apel Constanța, că Universitatea a dat dovadă de un „dezinteres total faţă de calitatea actului de învăţământ” care rezultă din faptul că mai puţin de 106 cursuri sunt lăsate fără titulari şi acoperite „la întâmplare” de cadre didactice din alte specialități.
Instanța a constatat, în ianuarie 2023, că legiuitorul nu obligă instituțiile de învăţământ superior să menţină calitatea de titular a cadrelor didactice care împlinesc vârsta de 65 de an ci, din contră, lasă la latitudinea instituţiilor de învăţământ superior atributul de a decide menţinerea calităţii de titular, după o metodologie adoptată de Senatul universitar.
Dar, spuneau judecătorii, UOC trebuia să-i transmită un răspuns arhiepiscopului la cererea sa din august 2021, nu să se rezume la a-i aduce la cunoștință decizia Senatului luată în luna iulie 2021.