PoliticăDosar penal în cazul listelor de semnături strânse de AUR Mangalia. Cosmin...

Dosar penal în cazul listelor de semnături strânse de AUR Mangalia. Cosmin Trușcă, invalidat de Tribunalul Constanța

Sâmbătă, 4 mai, Tribunalul Constanța a respins apelul declarat de apelantul pârât TRUȘCĂ COSMIN VASILE, desemnat drept candidat pentru funcția de primar al municipiului Mangalia din partea AUR. Astfel, judecătorii au decis definitiv să anuleze candidatura lui Cosmin Trușcă.

Conform motivării instanței de judecată, AUR Mangalia a depus, pe 29 aprilie, la Biroul Electoral listele de semnături pentru susținerea candidatului Cosmin Trușcă, un candidat desemnat chiar în ziua depunerii listelor. Până în acel moment, AUR Mangalia îl anunțase candidat pe Daniel Coleașă.

„S-a putut observa că pe fiecare dintre cele 102 liste de susţinători s-a aplicat pastă corectoare la rubrica „numele şi prenumele candidatului” şi, analizând fiecare filă, pe verso, s-a putut constata că numele scris sub pasta corectoare este Coleașă Daniel, iar peste pasta corectoare, pe prima pagină, este menţionat cu majuscule numele Trușcă Cosmin”, spun judecătorii.

Potrivit art. 51 alin. 1 din Legea nr. 115/2015, arată instanța, lista susţinătorilor trebuie să cuprindă data alegerilor, numele şi prenumele candidatului, funcţia pentru care candidează, numele şi prenumele susţinătorului, cetăţenia, data naşterii, adresa, denumirea, seria şi numărul actului de identitate, semnătura acestuia, precum şi numele şi prenumele persoanei care a întocmit-o.

„Aşadar, susţinătorii menţionaţi pe liste îşi exprimă susţinerea pentru un anumit candidat la funcţia de primar, iar nu pentru orice candidat din partea partidului în cauză, mai ales că listele susţinătorilor reprezintă documente publice, prin care aceştia îşi exprimă voinţa a susţine candidatura unei anumite persoane pentru funcţia de primar (…) există presupunerea rezonabilă că persoanele semnatare şi-au manifestat susţinerea pentru persoana menţionată sub pasta corectoare aplicată pe listele de susţinători, iar nu pentru apelant”, mai spun magistrații.

Mai mult, procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, care a participat la judecarea apelului, a menționat că se va sesiza cu privire la acest caz.

Invalidarea candidaturii lui Cosmin Trușcă alimentează teoria conform căreia Mohammad Murad, coordonatorul campaniei electorale AUR, își dorește o „alianță” cu PSD, Murad vorbind (chiar în perioada în care partidul său avea un candidat anunțat) despre posibilitatea ca AUR Mangalia să-l susțină pe Paul Foleanu, candidatul PSD la funcția de primar al municipiului Mangalia.

Urmărește-ne pe:

Doneaza