Justiție„DNA m-a executat ca pe un trofeu”. Comisarul de la Penitenciarul Tulcea,...

„DNA m-a executat ca pe un trofeu”. Comisarul de la Penitenciarul Tulcea, condamnat pentru luare de mită, cere revizuirea pedepsei

În anul 2022, Ioan Silviu Ionele, comisar la Penitenciarul de Maximă Siguranță Tulcea, a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată şi introducerea, în mod ilicit, într-un penitenciar de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de Internet, medii de stocare a datelor şi alcool, în formă continuată.

Citește și: Comisar în slujba șpăgii. Un nou ofițer corupt arestat la Penitenciarul Tulcea

Procurorii DNA spun că Silviu Ionele, şef de tură la Penitenciarul Tulcea, în perioada martie – aprilie 2019 a introdus în puşcărie mai multe telefoane mobile şi cartele SIM care ajungeau la doi condamnaţi pe viaţă pentru omor. Aceştia le revindeau altor infractori specializaţi în înşelăciuni prin metoda „Accidentul”. Comisarul primea telefoanele şi cartelele SIM de la fratele unuia dintre beneficiari, le introducea în puşcărie, cei doi condamnaţi pe viaţă (beneficiarii telefoanelor) le revindeau altor infractori care se ocupau de înşelăciuni prin metoda „Accidentul”.

În schimbul acestor servicii, comisarul a primit mită 6.500 de lei.

Comisarul șpăgar cere revizuirea pedepsei

Din Penitenciarul Jilava, acolo unde execută pedeapsa, comisarul Ionele a cerut Tribunalului Tulcea revizuirea pedepsei. Conform instanței de judecată, Ionele a invocat faptul că „în esenţă, magistratul care a judecat cauza pe fond nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile şi îndatoririle impuse de lege la exercitarea funcţiei, înşelându-i aşteptările şi că ar fi avut anterior o situaţia conflictuală cu respectivul judecător.”

Ca atare, petentul a considerat că hotărârea sa de condamnare a fost luată nelegal, că faptele puse în sarcina sa nu există, că probele nu există, că nu a existat flagrant şi că întregul material probator este o confuzie a unui procuror DNA care ar fi vrut să îl execute ca pe un trofeu”, scriu magistrații.

Citește și: EXCLUSIV De ce a fost condamnat Alexandru Mezei, fostul șef al ANR. A intrat din întâmplare în atenția DNA

Tribunalul Tulcea i-a respins cererea de revizuire explicându-i comisarului pus în slujba unor condamnați că „prin așa-denumitele fapte sau împrejurări noi (o pretinsă duşmănie a judectorul fondului) revizuentul nu dovedeşte, în mod evident, o netemeinicie a hotărârii de condamnare, nerăsturnând vreunul din argumentele de fapt şi de drept reţinute de cele două instanţe cu privire la infracţiunile comise de persoana condamnată, mai sus descrise.”

În plus, judecătorii tulceni spun că magistrații Curții de Apel Constanţa, în apel, au verificat și s-au pronunțat cu privire la argumentele invocate de către condamnat în legătură cu situația de fapt şi încadrarea sa juridică.

Silviu Ionele a făcut apel la decizia tribunalului Tulcea, iar Curtea de Apel Constanța se va pronunța definitiv cu privire la cererea de revizuire.

Trebuie menționat faptul că Ionele a formulat, în 2022, și o contestație în anulare, contestație respinsă definitiv de magistrați.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza